Ciasteczka piwne z marmoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Mąkę przesiać do miski, włożyć pokrojone masło, dodać szczyptę soli i nożem posiekać jak najdrobniej. Dodać piwo, wymieszać dokładnie i zagniesć ciasto.
Owinąć go folią spożywczą i schłodzić około 1 godziny.
Następnie ciasto rozwałkować na grub. około 5 mm.
Wycinać trójkąty lub szklanką kółka, nakładać porcję marmolady i zlepiać brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i oprószyć grubym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
Gdy nie mielismy grubego cukru przestudzone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem
Z tego ciasta można tworzyć różne kształty, np. pokroić na trójkąty i uformować rogaliki lub pokroić na kwadraty i zlepiać po 2 brzegi. 1 blacha piekarnikowa ok. 22 szt