Krucha tarta a la "ciasto Milionera"

Krucha kakaowa tarta, z kajmakiem, orzechami i czekoladą..

tartyDeserykajmak

Czas przygotowania:
70 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 143 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 70g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • 400g masy kajmakowej
  • 2 x 100g czekolady - gorzka i mleczna
  • 100g orzechów włoskich
  • 2 łyzki masła

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej kakao, puder i proszek - mieszamy.
  • Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę i jajko - zagniatamy ciasto.
  • Kule ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na cienkie.
  • Formę do tarty delikatnie natłuszczamy.
  • Ciasto nawijamy na wałek, następnie rozwijamy je na foremce.
  • Dociskamy do dna i boków, pozbywamy się nadmiaru ciasta.
  • Tartę nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i posypujemy ryżem -
  • żeby nie urosło.
  • Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180stopni,
  • po tym czasie zdejmujemy folię, i pieczemy jeszcze jakieś 10 minut.
  • Gdy tarta ostygnie, nakładamy na nią masę kajmakową i równomiernie rozprowadzamy.
  • Czekolady łamiemy na kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej.
  • Dodajemy masło - cały czas mieszamy by się nie przypaliła!
  • Orzechy drobno siekamy lub rozgniatamy tłuczkiem
  • i wysypujemy je na kajmak.
  • Następnie wylewamy czekoladę -
  • łyżeczką wyrównujemy, by cała warstwa była zakryta.
  • Tartę wkładamy do lodówki.
  • Można ozdobić bitą śmietaną, czekoladowymi dekoracjami, orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy