Fot.iStock
4.02 (240)
Królik w sosie własnym to tradycyjne danie serwowane przez nasze babcie na rodzinny obiad. Warto pamiętać, że mięso królika uznawane jest za najdelikatniejsze mięso. Ponadto królik w sosie własnym jest uznawane za mięso, które nie uczula. Antyalergiczne właściwości sprawiają, że mięso nadaje się dla małych dzieci. Przepis na królika to sposób na danie wielkanocne oraz na spotkania w gronie znajomych.
królik 1 szt.
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
smalec 2 łyżki stołowe
zioła prowansalskie 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
przyprawy 1 szczypta
śmietana 3 łyżki stołowe
mąka 1 łyżka stołowa
Porady
Królik w sosie własnym zawiera:
- tuszkę królika
- przyprawa ujęta w przepisie to domowa przyprawa do zup
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie królika w sosie. Może być królik duszony w sosie własnym, królik w sosie śmietanowym, królik w sosie koperkowym, królik duszony w sosie z białego wina lub królik w musztardowym sosie z kaparami. Kuchnia francuska podpowiada nam królika w sosie z czerwonego wina. Warto pamiętać, że królik jest mięsem, które jest dość łatwe w przygotowaniu. Aby przygotować królika z porem w sosie musztardowym należy wybrać skoki tylne, przednie i comber królika. Następnie wybrane części trzeba umyć, osuszyć i natrzeć solą i czarnym pieprzem. Następnie w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie rozpuść tłuszcz i obsmaż królika z obu stron na złoto-brązowy kolor. Obsmażonego królika przypraw tymiankiem, czosnkiem i wlej szklankę białego wytrawnego wina wraz z bulionem warzywnym lub wywarem drobiowym. Dopraw solą i pieprzem. Następnie gotuj przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie do sosu domieszaj musztardę gruboziarnistą oraz śmietanę typu crème fraîche. Później dorzuć pora i gotuj przez następne 10 minut.
Najłatwiej jest przygotować królika jako baza do wykonania sycącego rosołu. Delikatny i aromatyczny wywar będzie podstawą do wielu zup. Przygotowując rosół z królika powinniśmy postępować tak samo jak w przypadku rosołu z kurczaka. Innym pomysłem zaczerpniętym z kuchni francuskiej jest przygotowanie pieczeni. Aby mięso królika po upieczeniu nie było twarde i łykowate powinno się je uprzednio zamarynować. Czerpiąc z tradycji francuskiej można używać rozmarynu, tymianku, lawendy, soku z cytryny lub białego wina. Następnie dodajemy korzeń pietruszki pokrojony w słupki, marchewkę pokrojoną na ćwiartki, ząbki czosnku i cebulę. Warto dodać także pokrojone w ćwiartki jabłko. Możemy je nakłuć goździkami i ziarnami czarnego pieprzu. Podczas duszenia powstanie królik w sosie własnym. Będzie on niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku. Królik w sosie własnym z piekarnika to szybki sposób na wykonanie esencjonalnego dania. Pieczemy w 180°C przez około 50 minut. Jeżeli chcemy, aby królik zarumienił się z wierzchu, to odkrywamy go na ostatnie 10 minut pieczenia. Królik w sosie to także ogólne określenie na potrawkę z królika. Kawałki mięsa np.: z rosołu rozdrabniamy i przygotowujemy gładki sos na bazie chrzanu i śmietany. Podajemy z utłuczonymi ziemniakami i posypane świeżo pokrojoną natką pietruszki i listkami koperku.
Zastanawiając się jak przygotować królika to warto sięgnąć po książki kucharskie naszych babć. Niemal w każdej z nich znajdziemy niezawodny przepis na królika. W okolicach świąt wielkanocnych możemy spotkać pasztet z królika. Jest to danie, które zaserwujemy jako zimną przystawkę. Pasztet z królika będzie idealnie smakował podany z sałatką jarzynową albo ćwikłą. Warto pamiętać, że pasztet z królika świetnie smakuje przyprawiony liściem laurowym, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Pasztet z królika poza mięsem z królika często zawiera wątróbki królicze. Przepis na królika na sposób francuski korzysta jedynie z wątróbek królika. Doprawiany jest koniakiem albo armaniakiem, który aromatyzuje przystawkę i podkreśla jej smak.
Aby królik w sosie własnym wyszedł miękki, delikatny i niemal rozpływający się w ustach, należy stosować kilka zasad. Królika należy umyć, osuszyć, pokroić, natrzeć przyprawami. W garnku rozpuszczamy klarowane masło i kładziemy królika. Królik ma nabrać złotej barwy. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę, podlej bulionem, dodaj gałązki rozmarynu i przykryj garnek i duś przez około godzinę. Następnie mąkę rozprowadź ze śmietaną, zdejmij pokrywkę, mięso posyp solą i pieprzem oraz przypraw majerankiem. Następnie usuń gałązki rozmarynu. Do garnka wlej zahartowaną śmietanę z mąką i rozprowadź w sosie. Wymieszaj i przykryj na 15 minut. Na koniec posyp natką pietruszki. Podaj z purée ziemniaczanym, kaszą lub ryżem. Jako dodatek proponujemy sałatkę z kiszonej kapusty. Przepis na królika duszonego to danie, które wymaga mało pracy.
Królika należy umyć, osuszyć, naciąć i podzielić na części. Następnie wykroić polędwiczkę. Następnie odłożyć, aby dodać je na sam koniec, aby nie stwardniała. Kolejnym krokiem jest przyprawienie solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Następnie rozgrzej olej w brytfannie i obsmaż królika, aż się zarumieni. Potem wyjmij mięso i wyczyść spód brytfanki. Dodaj odrobinę oleju i umieść cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Kolejno dodawaj marchewkę, por, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Podsmaż przez chwilę tak przygotowane warzywa. Dodaj lampkę czerwonego wina, dosyp szczyptę rozmarynu, tymianku, dwa liście laurowe, sześć jagód jałowca i uzupełnij odpowiednią ilością bulionu, aby zawartość była w połowie uzupełniona. Tak przygotowanego królika przykryj i duś 40-50 minut. W między czasie uzupełniaj ilość płynu bulionem. W tym momencie dodaj wcześniej odstawioną polędwiczkę z królika. Duś przez następne 10 minut. Ilość sosu kontroluj poprzez dodanie bulionu. Stopień gęstości zmieniaj dodając roztartą łyżkę mąki.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -30% na wybrane produkty przy zakupie min 2 sztuk. Szczegóły i oferta dostępne na www.answear.com.
Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.
Rabat 20% na biżuterię Artelioni dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z promocji -30% na nową kolekcję przy zakupie minimum 2 sztuk w salonach i na www.esotiq.com. Promocja nie dotyczy produktów bazowych i kosmetyków. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.