Krokiety ziemniaczane

Ocena:

4.22 (220)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Nie ma drugiego tak sycącego i szybkiego obiadu, jak chrupiące krokiety ziemniaczane. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Krokiety z ziemniaków są pyszne – szczególnie dobrze smakują ze świeżymi warzywami. Te małe kuleczki dobrze sprawdzą się również jako przekąska na imprezie czy grillu. Jak zrobić krokiety ziemniaczane?

Składniki:

  • ziemniaki  400 g

  • parmezan  300 g

  • czerstwe bułki  200 g

  • orzechy piniowe  50 g

  • bułka tarta  50 g

  • olej  100 ml

  • pieprz  1 szczypta

  • papryka w proszku  1 szczypta

  • czosnek granulowany  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

Krokiety ziemniaczane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na im mniejsze kawałki je pokroimy, tym szybciej się one ugotują – ziemniaki po ugotowaniu zostaną zmiksowane, dlatego ich wielkość nie gra zbyt dużej roli. Masa na krokiety ziemniaczane powstaje ze zmiksowanych ziemniaków, twardego sera, pieczywa i orzeszków piniowych.  Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i suszonym czosnkiem.

    Ziemniaki
  • Krok 2:

    Z masy na krokiety z ziemniaków formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Na osobny talerz wysypujemy bułkę tartą i obtaczamy w niej krokieciki. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzewamy olej – tyle, aby dało się w nim zanurzyć krokiety ziemniaczane przynajmniej do połowy. Krokiety z gotowanych ziemniaków smażymy na złoty kolor i wykładamy na papierowy ręcznik, aby mogły odsączyć się z tłuszczu.

    bułka tarta

Porady

  • Masę na krokiety z gotowanych ziemniaków można także wykorzystać do faszerowania warzyw.
  • Orzeszki pinii są dość drogie i nie zawsze znajdują się w naszej kuchni. Przygotowując krokiety ziemniaczane możemy je zastąpić na przykład pestkami dyni.
  • Do przepisu najlepiej wykorzystać czerstwe pieczywo typu włoskiego, np. ciabattę.
  • Przepis na krokiety ziemniaczane będzie równie udany, jeśli bułkę tartą zastąpimy chrupiącą posypką ze zmielonych płatków kukurydzanych.
  • Krokiety ziemniaczane można również upiec w piekarniku – będą wtedy mniej kaloryczne. Krokiety z ziemniaków należy ułożyć obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać wiórkami masła. Piec przez 20 min, aż uzyskają złotobrązowy kolor, a trakcie pieczenia przewrócić je na drugą stronę.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić krokiety ziemniaczane?

Podstawą, aby zrobić dobre krokiety ziemniaczane są dobre ziemniaki. Choć to może wydawać się oczywiste, to jednak warto wiedzieć, jak dobrze ugotować ziemniaki – istnieje kilka sztuczek, które warto poznać. Przepis na krokiety ziemniaczane składa się z zaledwie kilku składników. Całość jest jednak  zachwycająco pyszna. Ugotowane ziemniaki, czerstwy chleb, twardy ser oraz orzeszki pinii miksujemy na jednolitą, gładka masę. Można to zrobić przy pomocy roboto kuchennego. Następnie formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego. Krokiety ziemniaczane obtaczamy w bułce tartej. Można również samodzielnie przygotować panierkę z drobno pokruszonych płatków kukurydzianych. Krokiety z ziemniaków smażymy w głębokim tłuszczu na złocisty kolor.

Krokiety ziemniaczane – z czym podać?

Krokiety ziemniaczane są dość tłustym daniem, dlatego warto jest podać je ze świeżymi, chrupiącymi warzywami sezonowymi. Idealnie przełamią one smak krokiecików. Krokiety z ziemniaków podajemy na przykład z kolorową sałatką. Paprykę żółtą i czerwoną kroimy w paski, mieszamy z połówkami pomidorków koktajlowych, piórkami czerwonej cebuli oraz solą, suszonym czosnkiem i posiekanymi liśćmi bazylii do smaku. Skrapiamy białym octem winnym, polewamy oliwą. 

Jeśli trwa właśnie wiosna, warto zestawić krokiety ziemniaczane z młodymi warzywami. Na straganach w tym czasie króluje rzodkiewka, kiełki, młode ogórki, dlatego polecamy sałatkę wiosenną z rzodkiewkami lub sałatkę wiosenną z kiełkami. Na upalne letnie dni dobrze jest sięgnąć po lekkostrawne i orzeźwiające zestawy. Letnia sałatka to pyszny miks sałat z truskawkami i mango, a sałatka z bobem łączy świeże strączki i cukinią i liśćmi – obie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na lunch. Gdy dni stają się chłodniejsze krokiety ziemniaczane warto podać z bardziej sycącymi warzywami. Rozpoczyna się sezon na dynie, dlatego warto skorzystać z jej walorów smakowych i przygotować na przykład pyszną sałatkę z pieczoną dynią i burakiem. W zimę najlepiej sięgać po marchewki, buraki, pora, czy cykorię. Marynowana sałatka zimowa dostarczy wielu witamin i pysznie uzupełni obiadowe krokiety z gotowanych ziemniaków.

Jak ugotować ziemniaki na krokiety ziemniaczane?

Przepis na krokiety ziemniaczane jest bardzo prosty! Najwięcej czasu w jego przygotowaniu zajmuje ugotowanie ziemniaków. Jak zrobić to dobrze? Krokiety ziemniaczane muszą być przygotowane z obranych ziemniaków. Nawet jeśli korzystamy z młodych lub mytych ziemniaków, polecamy je obrać przed gotowaniem. Dzięki temu zmiksowana masa na krokiety będzie idealnie gładka. Ile trzeba gotować ziemniaki? W zależności od ich typu i wielkości kawałków, ziemniaki powinny się gotować ok. 20-25 minut. Warto wykorzystać pokrywkę do garnka, aby skrócić ten czas. Należy jednak wtedy uważać, aby woda z ziemniaków nie wykipiała! Ile soli do ziemniaków? Zwykle przyjmuje się, że na dwa litry wody należy wsypać ok. 1,5 małej łyżeczki soli. Dobrze wiedzieć, że wrzucenie obranego ziemniaka do np. przesolonej zupy jest sztuczką, którą od lat stosują kobiety ratując swoje dania – ziemniak wciągnie nadmiar soli i nie zmieni smaku potrawy!

Krokiety z ziemniaków, kartofli czy pyr?

Ziemniaki są pożywne, tanie i dostępne przez cały rok. Przeciętny Polak zjada koło 100 kg ziemniaków rocznie! Można z nich przygotować pyszne krokiety z gotowanych ziemniaków, kartacze, zapiekanki (np. kartoflaka). Są ważnym składnikiem sałatek (np. sałatki śledziowej z ziemniakami i ogórkiem kiszonym) i nieodłączną częścią zup (tu polecamy wegańską zupę z botwiny z ziemniakami). 

Nazwa „ziemniak” utrwaliła się dopiero w XX wieku. Wcześniej w Polsce mówiło się o tartoflach, ziemnych jabłkach, czy gdulach. Nazwy te zniknęły raczej ze słowników, jednak w różnych częściach kraju ciągle można usłyszeć różne nazwy tego warzywa. Mieszkańcy Wielkopolski w swojej gwarze najczęściej mówią o pyrach. Niezależnie od tego, w której części Polski mieszkamy, warto przyrządzić ich ulubioną lokalną potrawę, czyli gzik i pyrki. Górale nazywają je grulami, Kaszubi bulwami, a na Mazowszu mówi się o kartoflach. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne