Krokiety z soczewicą

Ocena:

4.41 (158)

  • 30 min.

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 20 minut Porcja: 345 kcal Składniki na ok. 12 sztuk

Składniki:

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • NADZIENIE:
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • cebula
  • garść suszonych grzybów
  • łyżka masła
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz

Krokiety z soczewicą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę, jajko, mleko i sól zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut.
  • Nadzienie: grzyby zalać 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić. Soczewicę opłukać, wrzucić do 1/2 l osolonego wrzątku. Gotować do miękkości około 20 min. Odcedzić.
  • Cebulę obrać i posiekać. Grzyby odcedzić (2–3 łyżki zalewy zachować) i drobno pokroić. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby, zalewę, doprawić i dusić około 15 minut. Dodać do soczewicy i dobrze wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, nakładać chochlą porcje ciasta i smażyć naleśniki. Na każdy nałożyć porcję farszu, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik w rulonik. Jajko roztrzepać widelcem. Krokiety obtaczać w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne