Krokiety z mięsem :

Propozycja na wykorzystanie mięsa z zupy .

Dodany przez: Babciagramolka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 1 jajko + 1 jajko do panierowania
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 10 łyżek zmielonego gotowanego mięsa
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • bułka tarta
  • skórka wędzonej słoninki
  • olej

Przygotowanie

  1. Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników .
  2. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na łyżce oleju . Dodać do mięsa , wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .
  3. Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .Panierować w jajku i tartej bułce .Obsmażać na rumiano na oleju.
obiad naleśniki krokiety paszteciki dodatki do zup
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze