Krokiety z kurczakiem i wigilijną kapustą

Krokiety te podane z barszczem smakują wybornie.

dania mięsneNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 185 głosów)

Składniki:

  • CIASTO: na 13 naleśników:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • Około 2 i ¼ szklanki płynu, mleko z wodą gazowaną lub zamiast mleka piwo
  • Szczypta soli, oregano i bazylii suszonej
  • FARSZ:
  • 400 gram kapusty wigilijnej z grzybami, u mnie mrożona
  • 3 pojedyńcze filety z kurczaka
  • PANIERKA:
  • 2 jajka roztrzepane z ¼ szklanki mleka
  • Bułka tarta

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filety przekroić wzdłuż na pół, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć. Następnie pokroić je tak, aby było 13 podłużnych filecików
  • Kapustę wigilijną podgrzać i gdy trzeba osączyć na sitku.
  • Składniki na ciasto zmiksować i usmażyć naleśniki.
  • Na każdy naleśnik nakładać po łyżce kapusty wigilijnej a na niej filecik drobiowy. Składać w kopertę, panierować w jajku z mlekiem i bułce.
  • Usmażyć na rumiano. Podać z czerwonym barszczem.
  • Zawsze przygotowuję większą porcję kapusty wigilijnej, mrożę i potem mam gotowy farsz do krokiecików.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy