Portugalskie Pasteis de Bacalhau - krokiety z dorsza

Ocena:

4.46 (145)

  • 45 min.
Przepisy na krokiety - portugalskie Pasteis de Bacalhau - krokiety z dorsza

Składniki:

  • 25 dag suszonego dorsza (lub 30 dag filetów świeżych)
  • 25 dag ugotowanych mączystych ziemniaków
  • cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 400 ml porto
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2–3 jajka
  • 600–800 ml oleju do głębokiego smażenia

Portugalskie pasteis de bacalhau - krokiety z dorsza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepisy na krokiety - portugalskie Pasteis de Bacalhau - krokiety z dorsza
  • Dorsza moczymy min. 12 godz. w zimnej, często zmienianej wodzie. Osączamy, gotujemy ok. 15 min. Wyjmujemy, studzimy, zdejmujemy skórę, usuwamy ości, mięso mielemy (świeżego dorsza obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, osączamy).
  • Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy ze zmieloną rybą, posiekaną cebulą i natką, porto, solą, pieprzem, odrobiną świeżo startej gałki i jajkiem.
  • Z masy łyżkami formujemy niewielkie owalne pulpeciki, smażymy w głębokim oleju na złoto. Osączamy na papierowym ręczniku, podajemy gorące.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne