Krewetki z makaronem ryżowym

Ocena:

4.53 (150)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Krewetki z makaronem ryżowym z papryczkami chili i czosnkiem to szybkie i łatwe danie w azjatyckim stylu. Wystarczy tylko kilka składników, żeby zachwycić nim domowników czy gości. To połączenie smaków jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę, który zachwyca od pierwszego kęsa. Zobaczcie, jak zrobić krewetki z makaronem niczym z najlepszej orientalnej restauracji!

Składniki:

  • krewetki  250 g

  • makaron ryżowy  200 g

  • czosnek  3 ząbki

  • papryka chili  1 szt.

  • dymka  1 szt.

  • sos sojowy  15 ml

  • olej sezamowy  15 ml

  • limonka  1 szt.

  • cukier trzcinowy  2 g

  • sezam  15 g

Krewetki z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Krewetki: obieramy je ze skorupek, nacinamy wzdłuż i usuwamy ciemne jelito. Odpowiednie będą zarówno świeże, jak i mrożone. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy, wrzucamy krewetki oraz posiekane dodatki. Wszystko smażymy przez 2 minuty na dużym ogniu. Na koniec dodajemy sos sojowy, sok wyciśnięty z połowy limonki i odrobinę brązowego cukru i smażymy jeszcze przez chwilę.

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: dymkę i papryczkę chili myjemy, czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie produkty drobno siekamy (odrobinę dymki i chilli zostawiamy do dekoracji). Jeśli nie lubimy bardzo pikantnych smaków, to z papryczek możemy wcześniej usnąć pestki. Limonkę myjemy, kroimy na pół, z jednej części wyciskamy sok - drugą rozkrajamy na ćwiartki.

  • Krok 3:

    Makaron ryżowy: przygotowujemy go według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy.

  • Krok 4:

    Smażenie: na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wszystkie składniki. Podsmażamy je przez 2 minuty na dużym ogniu. Na koniec dodajemy sos sojowy, sok z limonki, a także odrobinę brązowego cukru i smażymy jeszcze przez maksymalnie 3 minuty. Dodajemy makaron i mieszamy.

  • Krok 5:

    Podanie: makaron ryżowy z krewetkami przekładamy na talerze, posypujemy sezamem oraz resztą posiekanej dymki i papryczki chilli. Pozostałą limonkę serwujemy po jednej do każdej porcji.

Porady

  • Krewetki z makaronem ryżowym warto podać ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Świetnym dodatkiem są też chrupiące kiełki.
  • Aby krewetki były soczyste, należy je obrabiać termicznie dosłownie przez maksymalnie 5 minut. W przeciwnym razie staną się suche i gumowe.
  • Świetnym dodatkiem, który wzbogaci krewetki z makaronem, są orzeszki ziemne. Aby były bardziej aromatyczne, warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni.
  • Jeśli nie mamy oleju sezamowego z powodzeniem możemy użyć również innego, np. rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy.
  • Makaron ryżowy możemy zastąpić sojowym makaronem chińskim lub pszennym typu noodle.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Krewetki z makaronem ryżowym i nie tylko

Krewetki to popularny składnik stosowany w kuchni azjatyckiej. Znajdziemy je zarówno w zimnych przekąskach i sałatkach, jak i w zupach oraz daniach na ciepło. Możemy więc przygotowywać je na patelni, woku, grillu, w piekarniku i w garnku. Niezależnie od tego, którą metodę wybieramy, kluczową kwestią jest odpowiednia marynata, czyli przyprawy. Orientalne krewetki z makaronem warto doprawić:

  • czosnkiem,
  • chilli,
  • sosem sojowym,
  • imbirem,
  • sokiem z limonki,
  • sezamem w ziarnach,
  • cebulką dymką,
  • trawą cytrynową,
  • świeżą kolendrą.

Krewetki pysznie smakują też doprawione różnymi azjatyckimi sosami, takimi jak:

  • teriyaki,
  • hoisin,
  • ostrygowym,
  • rybnym,
  • pastą curry,
  • pastą tamaryndową. 

Jak ugotować makaron ryżowy?

Makaron ryżowy możemy kupić w wielu kształtach i rozmiarach. W sklepach znajdziemy cieniutkie niteczki, zwane vermicelli, a także grube, płaskie wstążki, przypominające włoskie tagliatelle, dostępne w różnych szerokościach (1 mm, 3mm, 5mm i 10mm) W zależności od tego, jaki makaron kupimy, sposób gotowania będzie się różnił. Cienkie niteczki wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty. Grubsze wstążki potrzebują więcej czasu na napęcznienie i zwykle zajmuje to od 5 do 8 minut, natomiast te najszersze aż 10 minut. Makaron ryżowy można nie tylko gotować, lecz także smażyć.

Makaron ryżowy - z czym jeszcze można go przygotować?

Przepis na krewetki z makaronem ryżowym to tylko jedna z wielu przepysznych opcji na azjatyckie danie. Najpopularniejszym daniem, które zdobyło już wielu fanów na całym świecie, jest tajski pad thai. Makaron ryżowy to taż świetny składnik orientalnych zup (na przykład zupy pho), a w wersji na zimno jest sycącym dodatkiem do sałatek oraz sajgonek.

Z makaronu ryżowego zrobimy też mnóstwo dań z woka typu stir fry. Bazą do każdego z tych dań są zwykle warzywa. Możemy użyć niemal wszystkich, jednak najlepiej pasować tu będą:

  • brokuły,
  • marchew,
  • fasolka,
  • pak choi,
  • kapusta pekińska.
  • grzyby,
  • kiełki. 

Taki podstawowy przepis na makaron ryżowy z warzywami możemy urozmaicać przeróżnymi owocami morza, mięsami czy ich wegetariańskimi zamiennikami. Pysznie smakuje zarówno z wołowiną, kurczakiem, jak i kaczką. Z kolei w wersji wegetariańskiej można go smażyć z jajkiem, a wegańskiej z tofu czy seitanem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne