Kremowa zupa pomidorowa z pieczoną papryką i włoskim akcentem

Pyszna i rozgrzewająca

Dodany przez:

Kremowa zupa pomidorowa z pieczoną papryką i włoskim akcentem

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 50-60 dkg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 20 dkg włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew, por)
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 1/8 l śmietany
  • 2 pieczone papryki *
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii (pęczek świeżej bazylii, oliwa, 2 ząbki czosnku, sól) **
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
  2. Przygotowanie zupy rozpoczynamy od ugotowania wywaru. Warzywa z włoszczyzny myjemy, obieramy, zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
  3. * Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Papryki myjemy, nacieramy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. aż skórka papryki będzie czarna. Upieczone papryki wkładamy do woreczka foliowego na 10 min. aby następnie łatwo usunąć z nich skórkę.
  4. Czasem piekę papryki w całości, czasem pokrojone w ćwiartki (usuwam gniazda nasienne). Wydaje mi się, że papryki z pierwszej wersji są bardziej aromatyczne i soczyste.
  5. ** Pęczek bazylii obieramy z listków, zalewamy 6-8 łyżkami dobrej jakości oliwy, dodajemy 2 ząbki czosnku, sól i całość miksujemy.
  6. Pomidory zalewamy wrzącą wodą na 2 minuty, odcedzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
  7. Cebulę obieramy i kroimy w krążki, czosnek siekam na drobne kawałki. Pomidory, cebulę i czosnek wkładamy na garnka, dusimy na maśle do miękkości pod koniec gotowania dodajemy obraną paprykę i miksujemy na krem. Podlewamy wrzącym wywarem warzywnym i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku.
  8. Zupę podajemy gorącą z 1-2 łyżkami aromatycznego pesto z bazylii.
  9. Smacznego !
  10. Inspiracja: Kuchnia Polska, wydanie IV, Warszawa 1958, pod redakcją dr Stanisława Bergera
warzywa obiad wegetariańska zupa pesto bazylia zupa pomidorowa pieczona papryka zupa jesienna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy