Kremowa zupa pomidorowa z pieczoną papryką i włoskim akcentem

Pyszna i rozgrzewająca

Dodany przez: gzik i pyry

Kremowa zupa pomidorowa z pieczoną papryką i włoskim akcentem

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 50-60 dkg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 20 dkg włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew, por)
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 1/8 l śmietany
  • 2 pieczone papryki *
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii (pęczek świeżej bazylii, oliwa, 2 ząbki czosnku, sól) **
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
  2. Przygotowanie zupy rozpoczynamy od ugotowania wywaru. Warzywa z włoszczyzny myjemy, obieramy, zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
  3. * Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Papryki myjemy, nacieramy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. aż skórka papryki będzie czarna. Upieczone papryki wkładamy do woreczka foliowego na 10 min. aby następnie łatwo usunąć z nich skórkę.
  4. Czasem piekę papryki w całości, czasem pokrojone w ćwiartki (usuwam gniazda nasienne). Wydaje mi się, że papryki z pierwszej wersji są bardziej aromatyczne i soczyste.
  5. ** Pęczek bazylii obieramy z listków, zalewamy 6-8 łyżkami dobrej jakości oliwy, dodajemy 2 ząbki czosnku, sól i całość miksujemy.
  6. Pomidory zalewamy wrzącą wodą na 2 minuty, odcedzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
  7. Cebulę obieramy i kroimy w krążki, czosnek siekam na drobne kawałki. Pomidory, cebulę i czosnek wkładamy na garnka, dusimy na maśle do miękkości pod koniec gotowania dodajemy obraną paprykę i miksujemy na krem. Podlewamy wrzącym wywarem warzywnym i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku.
  8. Zupę podajemy gorącą z 1-2 łyżkami aromatycznego pesto z bazylii.
  9. Smacznego !
  10. Inspiracja: Kuchnia Polska, wydanie IV, Warszawa 1958, pod redakcją dr Stanisława Bergera
warzywa obiad wegetariańska zupa pesto bazylia zupa pomidorowa pieczona papryka zupa jesienna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze