Krem z selera z marchewką i pietruszką

Krem z selera z marchewką i pietruszką

Ocena:

4.5 (159)

  • 30 min.
  • dla 6 osób

Pyszna, kremowa i aromatyczna zupa z selera

Składniki:

  • 1 seler,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 1,25l bulionu,
  • lubczyk 1/2 łyżeczki,
  • gałka muszkatołowa szczypta,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • śmietana 30% 2 łyżki,
  • mleko 100ml,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziarna słonecznika,
  • jajko na twardo

Krem z selera z marchewką i pietruszką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie warzywa dokładnie, a następnie obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie selera, marchewki i pietruszki kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i dodajemy ziela angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem aż do miękkości warzyw, około 20 minut. Po ugotowaniu wyławiamy ziela i liście i zupę miksujemy na krem. Dodajemy śmietanę i mleko i miksujemy dalej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z kleksem śmietany i uprażonymi ziarnami słonecznika. Zupę możemy również podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Życzę smacznego ;)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne