Krem z dwóch selerów i ziemniaka

Dodany przez: mojegotowanie

Zdjęcia: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • cukrowa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • średniej wielkości bulwa selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • koper włoski z nacią
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • nasiona selera
  • groszek ptysiowy
  • 4 łyżki kremówki

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Bulwę selera obieramy, kroimy w drobną kostkę, łodygi selera oczyszczamy, tniemy w plasterki.
  2. Koper włoski czyścimy, przecinamy na pół, bulwę kroimy w cienkie półplasterki, nać odkładamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, szklimy, po czym dodajemy czosnek i smażymy, aż intensywnie zapachnie.
  4. Dodajemy pokrojoną bulwę kopru, dusimy ok. 10 min, następnie dokładamy oba rodzaje selera, ziemniaki, liście laurowe, bulion i trochę soli.
  5. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 10 min.
  6. Wyjmujemy liście, zupę miksujemy blenderem na krem. Zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku.
  7. Posypujemy nasionami selera, pokrojoną nacią kopru włoskiego i groszkiem ptysiowym.
krem z selera krem z selera naciowego krem z ziemniaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy