Zupa koperkowa

Ocena:

4.06 (235)

  • 40 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Zupa koperkowa z marchewką i ziemniakami jest lekka i pożywna. Delikatny bulion z młodymi warzywami idealnie dopełnia aromat świeżych ziół. Całość zabielamy śmietaną, dzięki której wywar jest przyjemnie aksamitny w smaku. To doskonała propozycja na wiosenny obiad, po którym nie czujemy się ciężko. Co więcej, zupa koperkowa przygotowana na bulionie warzywnym jest odpowiednia dla wegetarian.

Składniki:

  • ziemniaki  3 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • cebula  1 pęczek

  • masło klarowane  30 g

  • sól  5 g

  • pieprz  2 g

  • kurkuma  2 g

  • bulion warzywny  1 l

  • koperek  1 pęczek

  • śmietana kremówka  30 ml

Zupa koperkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: obieramy ziemniaki i marchewkę, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łupin i drobno siekamy.

  • Krok 2:

    Podsmażanie warzyw: w garnku na zupę roztapiamy masło i smażymy na nim posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną marchewkę, podsmażamy 3 min, a następnie ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.

  • Krok 3:

    Bulion: dodajemy do warzyw po kolejnych 3 minutach. Całość gotujemy ok. 15 min, aż warzywa będą miękkie.

  • Krok 4:

    Koperek: myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i siekamy drobno. Dodajemy do zupy na 2 min przed końcem gotowania.

  • Krok 5:

    Zabielanie śmietaną: zupę zestawiamy z kuchenki. Dodajemy śmietanę i mieszamy. 

  • Krok 6:

    Zupa koperkowa jest gotowa: gorącą nakładamy na talerze, dodatkowo możemy podać świeży chleb lub grzanki.

Porady

  • Zupa koperkowa świetnie smakuję z młodymi ziemniakami i  marchewką.
  • Zamiast zwykłej cebuli, możemy dodać dymkę ze szczypiorkiem.
  • Osoby, które lubią bardziej sycące zupy, mogą, zamiast bulionu warzywnego, dodać drobiowy z kawałkami mięsa.
  • Jeśli chcemy zagęścić zupę mąką, mieszamy ją najpierw w zimnej wodzie. Dodajemy trochę gorącego wywaru, a następnie przelewamy do zupy. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
  • Zamiast kremówki możemy dodać kwaśną śmietanę 18%. Należy ją wcześniej zahartować. Tak samo, jak przy zagęszczaniu mąką, mieszamy ją w osobnym naczyniu z niewielką ilością gorącego wywaru, a potem dodajemy do zupy.
  • Po dodaniu śmietany zupa koperkowa nie musi się już dłużej gotować.
  • W wersji wegańskiej pomijamy masło i śmietanę. Zamiast tego dodajemy olej i jogurt roślinny.
  • Ze świeżym koperkiem doskonale skomponują się także inne zioła, np. tymianek, kolendra lub natka pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa koperkowa – propozycje dodatków

Delikatna zupa koperkowa jest doskonałą bazą do bogatszych kompozycji smakowych. Poniżej kilka najpopularniejszych wariantów:

  • zupa koperkowa z pulpecikami – przygotowujemy je osobno z kurczaka, indyka lub wieprzowiny. W wersji lekkostrawnej sprawdzą się drobiowe pulpeciki gotowane na parze. Osoby, które nie liczą kalorii, mogą sobie pozwolić na smażone pulpeciki z mięsa wieprzowego,
  • zupa koperkowa z ryżem – możemy dodać go bezpośrednio do zupy (maksymalnie 100 g) lub ugotować osobno,
  • zupa koperkowa z lanymi kluskami – ciasto przygotowujemy z jajka i mąki. Wlewamy cienkim strumieniem do gorącej zupy pod koniec gotowania. Po 2 min lane kluski są już gotowe,
  • zupa koperkowa z jajkiem – smacznym dodatkiem jest również jajko ugotowane na twardo.

Zupa koperkowa dla dziecka

Zupę koperkową możemy podawać małym dzieciom już po 10. miesiącu życia. Gotujemy ją na bulionie warzywnym, bez wstępnego podsmażenia warzyw. Wykluczamy cebulę, masło i śmietanę, które mogą być trudne w strawieniu dla malucha. W zamian możemy dodać oliwę z oliwek i pokrojoną drobno pierś z indyka.

Dzięki właściwościom łagodzącym, koperek pozytywnie wpływa na układ pokarmowy nie tylko małego dziecka, ale także osób dorosłych.

Zupa koperkowa – krem

Zupę możemy zmiksować na gęsty krem koperkowy, który doskonale smakuje z:

Jak zrobić zupę krem koperkowy? Nic prostszego! Całość przelewamy do blendera kielichowego lub miksujemy w wysokim naczyniu przy pomocy blendera ręcznego. Po blendowaniu warto dodatkowo podgrzać zupę i sprawdzić, czy nie potrzebuje większej ilości przypraw.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne