Krem marchwiowy

Zupa jest lekka, nietłusta, lekko słodka i naprawdę smaczna, sycąca, zdrowa i dietetyczna.

Dodany przez: boje_sie_motyli

Krem marchwiowy

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • plasterek selera
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • łyżka suszonego lubczyku
  • 1/2 kg marchwi
  • 1 cebula
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • jogurt naturalny
  • 4 łyżki ryżu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Do garnka nalać litr wody, wrzucić pokrojoną w grube plastry pierś kurczaka i zagotować. Dodać lubczyk, pokrojony w kostkę seler oraz w talarki korzeń pietruszki. Gotować pod przykryciem 30 min.
  2. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, aż się zeszkli, następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać wypłukane 4 łyżki ryżu i dusić jeszcze 2 minuty. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać do rosołu, gotować pod przykryciem ok 30 minut do miękkości marchewki. Następnie wyciągnąć kurczaka, a pozostałe składniki zmiksować na gładki krem. Kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać udekorowaną jogurtem.
  3. Smacznego! Karla
warzywa obiad zupa marchew dietetyczna zupa marchewkowa dla ciężarnych dla karmiących
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze