krem malinowy rabarbar

Sezon rabarbarowy otwarty!

Desery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 165 głosów)

Składniki:

  • 50 dag drobnego, malinowego rabarbaru,
  • galaretka malinowa,
  • 2 szklanki dobrej wody,
  • skórka okrojona z całej cytryny,
  • 2 goździki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szklanka soku malinowego,
  • szklanka śmietany kremówki,

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umytego rabarbaru nie obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Zagotowujemy dwie szklanki wody, dodajemy cukier, cienko okrojoną skórkę z cytryny i sok malinowy, zagotowujemy, wrzucamy rabarbar i na średnim ogniu gotujemy przez 4-5 min. Zdejmujemy z ognia, do gorącego sypiemy galaretkę, dokładnie mieszamy, aż całość się rozpuści, odstawiamy do przechłodzenia. Wcześniej odrzucamy skórkę z cytryny i goździki.
  • Gdy masa rabarbarowa będzie zimna, ubijamy śmietanę, łączymy delikatnie, ale dokładnie mieszając, rozkładamy porcje w pucharkach. Schładzamy w lodówce ok 2 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 5 min.
Dla kazdego.

Iwona27882

drink malinowy