Krem cytrynowy z kurczakiem i kuskusem

Dodany przez:

Zdjęcia: Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy bulgur albo kuskus
  • 2 udka kurczaka, bez skóry
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 6 żółtek
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • listki natki i mięty do dekoracji

Przygotowanie

  1. Bulgur lub kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Udka zalewamy 5–6 szklankami zimnej wody, dodajemy obrane marchewki i pietruszkę, wsypujemy łyżeczkę soli, dodajemy liść laurowy, gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie, regularnie szumując.
  3. Bulion przecedzamy przez sitko, mięso z nóg obieramy z kości, rozdrabniamy w palcach, odkładamy.
  4. Odlewamy ok. 1/2 szklanki gorącego bulionu, resztę miksujemy z warzywami.
  5. Odlany gorący bulion wlewamy pomaleńku do żółtek i mieszamy trzepaczką, a następnie – nadal mieszając trzepaczką – wlewamy do zmiksowanego bulionu. Mieszając, gotujemy ok. 5 min.
  6. Dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy do smaku. Na środek miseczek nakładamy porcję kaszy i kurczaka, zalewamy kremem. Posypujemy natką i miętą.
zupa z kaszą zupa cytrynowa krem cytrynowy z kurczakiem zupa z kurczakiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy