Kotlety ziemniaczane z włoską kapustą i sosem pieczarkowym

Ocena:

4.48 (194)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Lubicie kotlety ziemniaczane? Dodajcie do nich włoską kapustę i sos pieczarkowy, będą jeszcze lepsze!

Składniki:

  • Kotleciki:
  • 4 ugotowane kartofle
  • 3 łyżki masła
  • duża cebula
  • ok. 60 dag białej kapusty, ugotowanej w rosole lub wywarze warzywnym
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1–2 jajka
  • mąka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • 3 łyżki oleju
  • Sos pieczarkowy z musztardą:
  • 50 dag niedużych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml rosołu lub wywaru z gotowania kapusty
  • 150 ml tłustej śmietany słodkiej
  • łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek natki lub świeży estragon

Kotlety ziemniaczane z włoską kapustą i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kartofle przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i lekko rumienimy. Dodajemy kapustę, miód, sos sojowy i pozwalamy im się zrumienić na dużym ogniu. Lekko studzimy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i mieszamy z kartoflami.
  • Dodajemy jajka, 2 łyżki mąki, cząber, kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety. Obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażymy na oleju z dwóch stron. Serwujemy z kaszą jaglaną i sosem: pieczarki kroimy na plastry, rozgrzewamy masło, wrzucamy je na 4 min. Zalewamy rosołem lub wywarem, śmietaną i musztardą.
  • Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i solą. Przed wyłączeniem i podaniem mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki lub estragonem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

To idealny tzw. kotlet kryzysowy,  w którym wykorzystujemy pozornie niepotrzebne warzywa; warto wziąć pod rozwagę wersję z surową białą kiełbasą  i mielonym boczkiem. Mielone można zrobić zresztą dosłownie ze wszystkiego, pod warunkiem jednak, że nie będą  za tłuste, spoimy je jajkiem i energicznie wymieszamy masę, którą możemy spulchnić, dodając pianę z białka. Wszystkie przesmażane dodatki trzeba osuszyć na papierze lub osączyć na  sitku. Jeśli masa wychodzi za wilgotna,  dosypujemy bułki tartej lub mąki i jest  to dobra okazja, aby wypróbować inne  jej rodzaje, np. z ciecierzycy czy fasoli.

Nie polecam mielenia w blenderach lub innych modnych maszynach kuchennych, bo wyjdzie masa pasztetowa! Wystarczy zwykła maszynka i sitko o średnich oczkach. Za najlepsze uchodzą zresztą kotlety ze składników długo siekanych szerokim nożem – tak właśnie robi się kotlety z siekanych jajek.
 

Zobacz też: Zupa włoska fasolowa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne