kotleciki_ziemniaczane_z_zoltym_serem

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z ŻÓŁTYM SEREM

Ocena:

4.49 (197)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
Kotleciki znam od zawsze.Mam nadzieję,że podbiją też serca domowników rodziny,którą niedługo założę.

Składniki:

  • 8-10 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • ser żółty
  • 4 jajka
  • mąka (tyle, by masa nie była zbyt sucha, a kotleciki dało się łatwo formować)
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku

Kotleciki ziemniaczane z żółtym serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobnę kosteczkę. Ser scieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Ostudzone ziemniaki przepuszczmy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy mąkę, 2 jajka, cebulę, przyprawy i mieszamy. Z masy formujemy lekko spłaszczone kotleciki.
  • Kotleciki panierujemy w roztrzebanych jajkach i bułce tartej. Smazymy na rozgrznym oleju aż się zarumienią. w trakcie smażenia kładziemy na wierzch trochę sera żółtego. Smażymy aż ser zacznie sie topić.
  • Kotleciki wyśmienicie smakują z duszonymi pieczarkami  i mrożonymi warzywami na patelnię, polane ketchupem, ale można je też podawać z sosem grzybowym albo pomidorowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne