Kotlety z tuńczyka i szpinaku

Kotlety nie muszą być z mięsa - wypróbuj te z tuńczykiem i szpinakiem.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 162 głosów)

Składniki:

  • 50 dag młodych kartofli
  • 2 łyżki oliwy
  • gruba sól
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 25 dag szpinaku
  • masło
  • ząbek czosnku
  • 16 krakersów
  • 2–3 puszki (razem 40 dag) tuńczyka w zalewie
  • skórka z cytryny
  • jajko
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy diżońskiej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kartofle szorujemy pod bieżącą wodą, przecinamy na pół, układamy na blasze, skrapiamy oliwą, posypujemy grubą solą i igiełkami rozmarynu. Pieczemy 30 min w temp. 180°C.
  • Szpinak wrzucamy na rozgrzane masło, na którym podsmażyliśmy posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażymy i odstawiamy.
  • 6 krakersów miksujemy na drobne okruszki, odkładamy. Resztę krakersów wrzucamy do malaksera i mocno rozdrabniamy, dodajemy osączonego tuńczyka, szpinak, skórkę z cytryny, żółtko, natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem, miksujemy, aby wszystko dobrze się połączyło.
  • Białko ubijamy widelcem. Z masy formujemy 8 małych kotlecików, zanurzamy je w białku, a potem obtaczamy w okruchach krakersów.
  • Podgrzewamy olej na średniej patelni, na umiarkowanym ogniu i smażymy kotlety po 3–4 min z każdej strony, aż się przyrumienią. Podajemy z pieczonymi kartoflami i sosem z majonezu i musztardy.

Porady

Zobacz też: Makaron kokardki z łososiem i peperoncini

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy