Kotlety z soczewicy

Te kotleciki to bardzo smaczna wegetariańska wersja tradycyjnych kotletów mielonych.

Dodany przez: Renia_Kawa

Kotlety z soczewicy

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
448 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 400g zielonej soczewicy
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Przygotowanie

  1. Soczewicę mocz kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości i odcedź. Ziemniaki również ugotuj i wyłóż na talerz. Cebulę podsmaż na oleju. Kiedy soczewica i ziemniaki ostygną, przepuść je razem z cebulą przez maszynkę. Do zmielonej masy wbij 2 jaja, dodaj sól, pieprz i bazylię, a następnie 2 łyżki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli masa sprawia wrażenie niezbyt spójnej i trudnej do formowania w kotlety, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Można również masę odłożyć na pół godziny do lodówki. Z masy uformuj średniej wielkości, nie za cienkie, kotlety i obtocz każdy z nich w bułce tartej. Następnie wyłóż na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony na złoty kolor. Dobrze smakują na gorąco jak i na zimno, a najlepiej w połączeniu z zestawem surówek.
warzywa obiad wegetariańska soczewica kotlety
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze