Kotlety mięsno- ryżowe

Ocena:

4.45 (144)

  • 60 min.
bardzo smaczne, soczyste kotlety mielone na niedzielny obiad

Składniki:

  • 1 karkówka około 2 kg
  • 3 piersi podwójne z kurczaka
  • 1 bułka namoczona w mleku i potem osączona na sitku
  • 1 torebka ryżu ugotowanego i wystudzonego
  • 2 cebule pokrojone w kostkę i zeszklone z odrobiną cukru i jarzynki
  • 2 jajka
  • szczypta ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czosnek
  • sól lub jarzynka, pieprz kolorowy

Kotlety mięsno- ryżowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso, cebulę i bułkę zemleć . Połączyć z ryżem i przyprawami. Dodać też jajka.
  • Wyrobić na jednolitą masę. Gdy masa zbyt scisła dodać troszkę wody mineralnej gazowanej. Maczając ręce w wodzie formować kotlety Smażyć je na rozgrzanym smalcu lub oleju.
  • Poddusić potem w rondlu ustawiając sitko z kotletami na garnku z wrzącą wodą. Podać np. z kuleczkami ziemniaczanymi i duszoną marchewką.
  • Uwagi:
  • Z tej porcji mięsa wyszło 37 szt. kotletów. To droższa wersja mielonych ale za to mocno odchudzona. Nie dodajemy bułki tartej bo masa jest chuda i zwarta.
  • Podałam je z kuleczkami ziemniaczanymi i duszoną marchewką
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne