Kotlety z kapusty i pieczarek

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 30 minut Smażenie: 10 minut Porcja: 230 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Kotlety z kapusty i pieczarek

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
230 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 50 dag białej kapusty
  • 25 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować. Włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości 20–30 minut. Ugotowaną osączyć.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić razem z pieczarkami na maśle. Kapustę oraz pieczarki z cebulą zemleć w maszynce do mięsa.
  3. Do masy kapuściano-grzybowej dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej.
  4. Z masy formować dłońmi kotlety i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką z papryki, cebuli i ogórka kiszonego.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
warzywa jajka obiad wegetariańska pieczarki biała kapusta bez mięsa kotlety z kapusty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze