Kotlety z kapusty i pieczarek

Ocena:

4.55 (199)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Smażenie: 10 minut
Porcja: 230 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 50 dag białej kapusty
  • 25 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, świeżo mielony pieprz

Kotlety z kapusty i pieczarek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować. Włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości 20–30 minut. Ugotowaną osączyć.
  • Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić razem z pieczarkami na maśle. Kapustę oraz pieczarki z cebulą zemleć w maszynce do mięsa.
  • Do masy kapuściano-grzybowej dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej.
  • Z masy formować dłońmi kotlety i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką z papryki, cebuli i ogórka kiszonego.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne