Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Smażenie: 10 minut
Porcja: 230 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
50 dag białej kapusty
25 dag pieczarek
cebula
2 łyżki masła
2 jajka
1/2 pęczka natki pietruszki
bułka tarta
olej do smażenia
sól, świeżo mielony pieprz
Kotlety z kapusty i pieczarek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować. Włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości 20–30 minut. Ugotowaną osączyć.
Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić razem z pieczarkami na maśle. Kapustę oraz pieczarki z cebulą zemleć w maszynce do mięsa.
Do masy kapuściano-grzybowej dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej.
Z masy formować dłońmi kotlety i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką z papryki, cebuli i ogórka kiszonego.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!