KOTLETY Z KALAFIORA

Inna wersja warzywnych kotletów-tym razem z kalafiora.

Dodany przez: gusia1000

KOTLETY Z KALAFIORA

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.06 z 18 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 duży kalafior,
  • 2 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • bułka tarta-3 łyżki (do masy) i 1 szklanka (do obtoczenia kotletów),
  • (zamiast bułki tartej do masy można użyć mąki pszennej)
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • posiekana pietruszka lub koper-3 łyżki,
  • tłuszcz do smażenia, np. olej słonecznikowy.

Przygotowanie

  1. Kalafior ugotować w wodzie z solą na pół miękko.
  2. Ugotowany utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Dodać do tego : 2 jajka, sól, pieprz i 3 łyżki bułki tartej lub mąki pszennej (tyle, aby można było formować kotlety), czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną zieleninę, tj. : koper lub pietruszkę.
  4. Następnie formułujemy kotlety i obtaczamy je na końcu w 1 szklance bułki tartej.
  5. Smażymy na gorącym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor.
  6. Podajemy, np. : z ziemniakami i z surówką.
przyprawy warzywa jajka obiad kolacja wegetariańska dla dzieci kalafior bułka tarta zielenina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze