Kotlety mielone najlepsze wg przepisu mojej babci

Najlepsze kotlety mielone:)polecam.

Dodany przez: Anullka

Kotlety mielone najlepsze wg przepisu mojej babci

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.83 z 6 głosów)

Składniki

  • 60 dkg schabu karkowego
  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 3 duże jajka
  • 2 cebule średnie
  • 3/4 szklanki bułki tartej(jeżeli mięso jest bardzo chude wystarczy 1/2 szklanki)
  • sól
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • ząbek czosnku jeżeli lubimy(ja wolę z samą cebulą)
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić razem z cebulą,dodać bułkę tartą,sól,sporo pieprzu,jajka,wodę,porządnie wyrobić.
  2. Formować kotlety dowolnej wielkości,maczając ręce w wodzie.(Nie panierować! )
  3. Smażyć na patelni na tłuszczu,na obie strony.
  4. Następnie przełożyć kotlety do rondla,wlać tłuszcz z patelni,wlać 1/4 szklanki wody ,szybko przykryć i parować na malutkim ogniu 15 min.
  5. Jeżeli lubimy kotlety chrupiące,tylko dokładnie smażymy,przewracając kilka razy na obie strony.
  6. Smacznego
  7. Kotlety są wyśmienite, soczyste i bardzo smaczne,specjalnie babcia nie panieruje,wtedy bułka sie nie pali na patelni,Polecam kotleciki mojej babci.
mięso obiad mielone kotlety
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze