Kotlety z grzybów

Ocena:

4.51 (187)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kotlety z grzybów to wegetariańska alternatywa dla klasycznych mielonych. Przepis przydaje się, kiedy jesienna pogoda zachęca do spacerów po lesie i wracamy do domu z naręczem podgrzybków, borowików, rydzów lub kurek. Wystarczy je obgotować, posiekać i połączyć z jajkiem oraz bułką, a następnie obsmażyć na apetyczny, rumiany kolor. To niezwykle prosta receptura. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne jesienne zupy i sosy, wypróbujcie te niebanalne kotleciki z grzybów.

Składniki:

  • grzyby leśne  500 g

  • jajka  2 szt.

  • cebula  100 g

  • bułka  1 szt.

  • bułka tarta  60 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • olej  80 ml

Kotlety z grzybów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: grzyby oczyszczamy i opłukujemy. Gotujemy je do miękkości, przez około 10 minut. Odcedzamy je i kroimy w drobną kostkę. Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę obieramy i siekamy. 

  • Krok 2:

    Masa na kotlety: bułkę dokładnie odciskamy i wkładamy do miski. Dodajemy grzyby, cebulę i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż składniki się połączą. 

  • Krok 3:

    Smażenie: formujemy podłużne kotlety z grzybów w dłoniach. Obtaczamy je bułce tartej. Wkładamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład puree ziemniaczanym.     

Porady

  • Kotlety z grzybów można przyrządzić na bazie podgrzybków, borowików, koźlarzy, maślaków, rydzów, boczniaków lub kurek. Najlepiej wykorzystać kilka różnych gatunków jednocześnie. Pamiętajmy jednak, że niektóre odmiany wymagają specjalnego przygotowania. Na przykład kapelusze maślaków należy obrać ze skórki, ponieważ nie nadaje się ona do spożycia.  
  • Leśne grzyby lubią przede wszystkim towarzystwo cebulki, ale do masy na kotlety można też dodać suszone zioła i przyprawy, takie jak tymianek, rozmaryn, majeranek, ziele angielskie lub gałka muszkatołowa. Świetnie sprawdzi się świeża natka pietruszki lub koperek. Ciekawym dodatkiem są posiekane orzechy włoskie.    
  • Poza sezonem na świeże leśne zbiory można zrobić kotlety z grzybów mrożonych. Trzeba je wcześniej doprowadzić do temperatury pokojowej, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Bazę naszego dania obiadowego z powodzeniem stworzymy też z suszonych podgrzybków lub borowików. Pamiętajmy, że należy je namoczyć. Nie wylewajmy wody, która przesiąkła ich aromatem. Przyda się do zrobienia takich zimowych specjałów jak zupa grzybowa.   
  • Czerstwą bułkę możemy namoczyć w wodzie, bulionie warzywnym lub mleku.  
  • Kotleciki z grzybów polecamy usmażyć na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Jeśli chcemy ograniczyć udział tłuszczu w diecie, możemy je upiec. Wystarczy ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem, lekko posmarować oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut. 
  • Ciekawym pomysłem na urozmaicenie tego dania jest połączenie leśnych grzybów z ugotowaną kaszą gryczaną. Ma ona lekko orzechowy aromat, który świetnie sprawdza się w jesiennych potrawach. Kotlety grzybowe z kaszą są pełne błonnika i składników mineralnych. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podać kotlety z grzybów? 

Aromatyczny kotlet z grzybów można zajadać z dowolnymi dodatkami, podobnie jak jego mięsny odpowiednik. To doskonała propozycja na sycący, pełnowartościowy posiłek, który da się przyrządzić o każdej porze roku. Idzie w parze z takimi hitami rodzinnych obiadów jak: 

  • ziemniaki – w formie puree, kopytek, pieczonych łódeczek lub frytek. Ziemniaki z wody najlepiej okrasić smażoną cebulką lub posypać świeżo posiekanym koperkiem. 
  • ryż na sypko – pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. Świetnie uzupełni też skromny kotlet z grzyba. Do tej kompozycji wpasuje się też surówka z kiszonej kapusty i marchewki.  
  • kasza – najlepiej gryczana lub jęczmienna. Dzięki nie stworzymy obiad pełen białka i błonnika pokarmowego. 

Jeśli uznamy, że kotleciki z grzybów są zbyt suche, żeby jeść je solo, podajmy je z sosem, na przykład chrzanowym, czosnkowym lub koperkowym. Pasują do nich także różne pożywne kompozycje warzywne, takie jak surówka z pora lub sałatka z ogórków ze słoika. Ciekawym dodatkiem, który uzupełni leśny charakter dania, będą słodko-kwaśne grzybki w occie pachnące przyprawami korzennymi lub pieczarki marynowane domowej roboty.     

Kotlet z grzybów inaczej, czyli schabowe z kani

Zaproponowane przez nas kotlety grzybowe to uniwersalny przepis wegetariański, który można uzupełnić na różne sposoby. Jego podstawę stanowią obgotowane i posiekane grzyby. Spoiwo prostej masy stanowią nasączona bułka i jajko, podobnie jak w przypadku tradycyjnych kotletów mielonych lub też dowolnych klopsików. Dary leśnego runa można jednak potraktować nieco inaczej, pod warunkiem, że mamy do dyspozycji okazy o rozłożystych, mięsistych kapeluszach. Świetnym pomysłem na danie à la schabowe są kotlety z kani. Wystarczy je obtoczyć w panierce z jajka i bułki tartej, a następnie obsmażyć na złocisty kolor. Są pyszne, chrupiące i aromatyczne, zwłaszcza z dodatkiem świeżych ziół, takich jak tymianek lub rozmaryn. Podobnie możemy wykorzystać boczniaki, które często występują jako zamiennik mięsa w potrawach wegańskich i wegetariańskich. Takie grzybowe kotlety można włożyć między połówki bułki i podawać jako smakowite i oryginalne burgery.

Co można zrobić ze świeżych grzybów leśnych? 

Jesienią, kiedy leśne runo obdarowuje nas szlachetnymi borowikami, mięsistymi podgrzybkami i delikatnymi kurkami, możemy puścić wodze wyobraźni i przyrządzać różne aromatyczne, sezonowe potrawy. Potrawy z grzybów sprawdzą się nie tylko na obiad, ale także na śniadanie lub kolację. Polecamy wypróbować takie dania jak: 

  • jajecznica z grzybami – zapewnia dobry początek dnia. Podgrzybki lub kurki podsmażone na maśle z cebulką wypełnią kuchnię wyjątkowym zapachem i dodadzą energii do działania. 
  • tarta z grzybamiz kremowym farszem oraz dodatkiem szynki parmeńskiej lub boczku. Doskonała propozycja na lunch do pracy, obiad lub kolację. 
  • grzyby smażone – można je zjeść z kromką świeżego pieczywa posmarowanego masłem czosnkowym lub dodać do risotto. Świetnie smakują z makaronem w śmietanowym sosie. Warto je także przesmażyć z jajkami na kolację.  

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne