Kotlety grzybowe

Pyszne i smaczne kotlety grzybowe.

Dodany przez: czarnulka862

Kotlety grzybowe

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 10 dag suszonych grzybów
  • 3-4 kromki pszennej bułki
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby umyć, zalać wodą i odłożyć na całą noc.Następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar można wykorzystać do sporządzenia zupy).Bułkę namoczyć w śmietanie.Cebulę bardzo drobno posiekać, zeszklić na łyżeczce masła.Przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z grzybami i odciśniętą bułką.Dodać posiekane jajka na twardo, orzechy i żółtka.Przyprawić do smaku solą i pierzem, masę wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą grzybową.Posypać 2 łyżkami tartej bułki, całość szybko wyrobić. Z masy formować małe kotleciki, panierować je w pozostałej tartej bułce.Smażyć na stopionym maśle lub na oleju.Podawać na przekąskę lub z ziemniakami i surówką, jako danie główne.
grzyby jajka obiad cebula śmietana orzechy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze