kotlety_schabowe_w_sosie_wg_babci_basi

Kotlety schabowe w sosie wg Babci Basi :

Ocena:

4.45 (176)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
Kotlety ze schabu panierowane , a następnie duszone w pikantnym sosie .

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 korniszony
  • ¼ papryki czerwonej
  • 4 kapelusze grzybów suszonych
  • 5 dag wędzonki
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • curry
  • sos sojowy( lub maggi )
  • 1 łyżka mąki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 % lub 30 %

Kotlety schabowe w sosie wg babci basi : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Namoczyć w ½ szklanki wody grzyby na 10 minut .Ugotować do miękkości na małym gazie( odcedzić , a wywar z gotowania zachować ). Kotlety rozklepać tłuczkiem do mięsa .Posolić , popieprzyć .Panierować w jajku i bułce tartej .Usmażyć na rozgrzanym oleju .Zdjąć z patelni .Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę .Wrzucić pokrojone w paseczki korniszony, paprykę , grzyby , wędzonkę .Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Zalać wywarem z gotowania grzybów i wodą .Dusić na małym gazie 20 minut. Włożyć kotlety .Dusić jeszcze 10 minut .Doprawić sos sosem sojowym ( lub maggi ) , pieprzem, papryką mieloną , curry .Zagęścić mąką ( najlepiej utrzeć ją z ½ łyżki oleju i taką papkę wkładać po odrobinie do gorącego sosu i mieszać – nie zrobią się ,, kluchy „ ) – wlać śmietankę .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne