Kotleciki z buraków

Rǿdbetekarbonader - przepis z kuchni norweskiej

Dodany przez: grumko

Kotleciki z buraków

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3-4 duże buraki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 korzenie selera, posiekane,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki pokruszonego suchego/czerstwego pieczywa,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • masło lub olej do smażenia.

Przygotowanie

  1. Umieścić buraki w garnku z zimną, posoloną wodzą tak, aby tylko przykrywała buraki. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż będą miękkie. Równocześnie gotować do miękkości ziemniaki i seler. Gdy wszystkie warzywa są ugotowane obrać i ugnieść razem ziemniaki i buraki, wymieszać z selerem. W dużym naczyniu ubić jajka i wymieszać je z okruchami pieczywa. Odłożyć, aż okruchy nasiąkną i zmiękną, następnie dodać warzywa, dobrze wymieszać, doprawiając solą i pieprzem. Z masy formować płaskie kotleciki. Rozgrzać masło lub olej na patelni. Smażyć kotleciki z obu stron do zrumienienia. - Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http:grumko.blox.pl
warzywa obiad ziemniaki seler buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze