Kotleciki i duszone opieńki w śmietanie.

Opieńki w roli głownej

Dodany przez: luna19

Kotleciki i duszone opieńki w śmietanie.

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 400 gr opieniek (mogą być mrożone)
  • 1 cebula
  • pół szkl mleka
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 300 gr mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • szczypta estragonu
  • natka pietruszki
  • szczypta majeranku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. 100 gr grzybków, pół posiekanej cebuli przysmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
  2. Mięso wymieszać z przysmażonymi grzybkami, jajkiem przyprawami ( sól,pieprz,estragon,majeranek)
  3. i 1 łyżką bułki tartej. Z przygotowanej masy robić małe kotleciki i panierować w bułce tartej. Usmażyć na tłuszczu z obu stron.
  4. Na łyżce oleju przyrumienić posiekaną cebulkę, dodać 300 gr opieniek podlać mlekiem i zagotować, pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu , wymieszać i zagotować, Doprawić solą i pieprzem. Kotleciki podawać z duszonymi opieńkami i dowolną surówką.
grzyby mięso przekąska kolacja śmietana mleko opieńki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze