Korniszony - ogórki w occie

Korniszony, czyli ogórki w occie to pyszna przekąska do dań głównych. Można podawać je na każdą okazję. 

Przetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.09 z 315 głosów)

Kroki wykonania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min1.Wszystkie składniki zalewy (oprócz octu) gotować 5 minut. Ocet wlać na końcu−nie gotować. Porcja zalewy starcza na 4 słoiki litrowe. Nać pietruszki drobno pokroić. Chrzan pokroić w kostkę. Z kopru używać nasion kopru− ale muszą być jeszcze zielone (nie dawać suchych). 1 duży ząbek czosnku podzielić na 3 słoiki−jeśli są mniejsze to można dać cały ząbek na 1 słoik. Na dno słoika włożyć: koper, szczyptę natki pietruszki, czosnek−pokroić na małe kawałki oraz szczyptę chrzanu. Powkładać umyte ogórki. Na wierzch ponownie dać koper i pietruszkę. Zalać zalewą. Gotować 5 minut na wolnym ogniu.

Porady

Korniszony, czyli ogórki w occie to świetny dodatek do kanapek, a także składnik sałatki jarzynowej. Aby zrobić korniszony należy połączyć wodę z octem i przyprawami. Korniszony świetnie smakują także na słodko. Aby zrobić dobre ogórki w occie należy sięgać po drobne warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy