KORNISZONY - OGÓRKI W OCCIE

Pyszne ogórki na każdą okazję.

Dodany przez: halina070177

KORNISZONY - OGÓRKI W OCCIE

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 107 głosów)

s

Składniki

  • ogórki - jak najmniejsze
  • nać pietruszki
  • chrzan
  • koper
  • czosnek
  • ZALEWA:
  • 5 szkl wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • 1 szkl octu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zalewy (oprócz octu) gotować 5 minut.
  2. Ocet wlać na końcu−nie gotować. Porcja zalewy starcza na 4 słoiki litrowe.
  3. Nać pietruszki drobno pokroić.
  4. Chrzan pokroić w kostkę.
  5. Z kopru używać nasion kopru− ale muszą być jeszcze zielone (nie dawać suchych).
  6. 1 duży ząbek czosnku podzielić na 3 słoiki−jeśli są mniejsze to można dać cały ząbek na 1 słoik.
  7. Na dno słoika włożyć: koper, szczyptę natki pietruszki,czosnek−pokroić na małe kawałki oraz szczyptę chrzanu. Powkładać umyte ogórki. Na wierzch ponownie dać koper i pietruszkę. Zalać zalewą.
  8. Gotować 5 minut na wolnym ogniu.
ogórki przetwory obiad sałatka przekąska ocet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze