Kopytka z sosem grzybowym

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 10 minut Oczekiwanie: 2 godziny Porcja: 595 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Kopytka z sosem grzybowym

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
595 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • kg ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki koperku
  • sól
  • SOS:
  • 5 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Do obu rodzajów mąki dodać ziemniaki, jajka, sól i zagnieść ciasto.
  2. Ciasto podzielić na kilka części. Z każdej utoczyć wałek grubości 1 i 1/2 cm. Każdy pokroić skośnie na kawałki 3-cm długości.
  3. Kopytka wkładać partiami do osolonego wrzątku, gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
  4. Sos: grzyby opłukać, zalać 2 szklankami wody i moczyć 2 godz. Ugotować w tej samej wodzie, wyjąć i pokroić w paski, a wywar wygotować do objętości 1 i 1/2 szklanki płynu.
  5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką i zasmażyć, mieszając. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów, stale mieszając. Włożyć grzyby.
  6. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszając, gotować chwilę na małym ogniu. Połączyć ze śmietaną i wymieszać.
  7. Kopytka polać sosem grzybowym i posypać koperkiem. Podawać z sałatą lodową.
  8. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  9. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
obiad wegetariańska Kopytka ziemniaki śmietana suszone grzyby
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze