StockFood
4.4 (219)
Dżem truskawkowy zrobiony w domu jest zdrowy - używamy jedynie naturalnych składników, bez zagęszczaczy i konserwantów - przepełniony owocami i po prostu pyszny. W trakcie duszenia truskawki ciemnieją i uwalniają piękny aromat. Można go zrobić w wersji klasycznej lub z nietypowymi dodatkami: z bananem, z pieprzem, a może z limonką? Warto go zapasteryzować, żebyśmy mogli cieszyć się tym wyjątkowym smakiem zamkniętym w słoikach przez cały rok. Polecamy sprawdzony przepis na dżem truskawkowy jak z kuchni babci.
truskawki 2 kg
cukier 700 g
cytryna 1 szt.
Cytryna: myjemy ją dokładnie, kroimy na pół i wyciskamy sok z cytryny.
Truskawki: myjemy je pod zimną, bieżącą wodą, obieramy z szypułek. Większe kroimy na połówki lub ćwiartki – w zależności od wielkości, mniejsze możemy zostawić w całości.
Duszenie: truskawki przekładamy do szerszego garnka, koniecznie z grubym dnem. Możemy je dodatkowo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, ale w trakcie duszenia i tak się rozpadną. Wstawiamy na mały gaz, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Truskawki gotujemy przez co najmniej 3 godziny. Jeśli po tym czasie dżem truskawkowy będzie zbyt rzadki czas można wydłużyć nawet do 5 godzin. Mieszamy często, co kilka minut, żeby owoce się nie przypaliły. Dżem z truskawek zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu, aż pozbędziemy się piany.
Dżem truskawkowy do słoików: gorące owoce wlewamy do wyparzonych, nieuszkodzonych słoików, zakręcamy. Odwracamy je do góry dnem i odstawiamy na 30 minut. Jeśli chcemy przechować go dłużej, to trzeba go zapasteryzować.
Porady
- Z podanej proporcji wyjdzie nam około 5 słoiczków po 280 ml.
- Jeśli truskawki są mało słodkie, zwiększamy proporcje na dżem truskawkowy: 1 kg cukru na 2 kg owoców.
- Nie trzeba kroić owoców na dżem z truskawek. Przepis uda się również, gdy ugotujemy je w całości. Jednak proces duszenia potrwa nieco dłużej.
- Warto poznać przepis na powidła śliwkowe bez mieszania, jest to ciekawa alternatywa dla długo gotowanych dżemów wymagających ciągłego pilnowania.
- Przed przelaniem dżemu truskawkowego do słoików należy je dokładnie oczyścić i wyparzyć. Czyste słoiki gwarantują, że przetwory nie zepsują się zbyt szybko. Dodatkowo sprawdzamy też nakrętki, nie mogą mieć śladów rdzy.
- Jeśli zależy nam na przygotowaniu jeszcze zdrowszej wersji fit, to polecamy wypróbować dżem truskawkowy bez cukru, a np. z ksylitolem, erytrolem lub syropem z agawy. Jednak w takim przypadku warto dodatkowo zapasteryzować wypełnione słoiki.
Konfitura to owoce smażone w cukrowym syropie. Zwykle do jej przygotowania wybiera się drobniejsze składniki, np. jagody lub wiśnie. Istotne tutaj jest wielokrotne podgrzewanie, owoce z cukrem smażymy na małym ogniu, a następnie zostawiamy do ostudzenia. Proces powtarza się kilka razy. Przetwory te różnią się też zawartością cukru, konfitura ma go więcej, ale więcej jest też owoców. Dżem ma natomiast konsystencję delikatnej galaretki z małymi kawałkami owoców. Do jego przygotowania przydaje się przecierak do warzyw, dzięki któremu uzyskamy gładką konsystencję. Praktykuje się też dodawanie do dżemu zagęszczaczy.
Za istotę smaku dżemu truskawkowego odpowiadają owoce, żeby wyszedł idealnie musimy wybrać najlepsze okazy.
Cukier jest naturalnym konserwantem, który pozwala zagęścić dżem oraz zapobiega jego szybkiemu zepsuciu. Zdarza się jednak, że dżem z truskawek może okazać się zbyt rzadki. Z tego powodu do przetworów zwykle dodaje się sok z cytryny. Dzięki niemu truskawki szybciej gęstnieją. Istnieją jednak inne metody pozwalające zagęścić domowy dżem truskawkowy.
Stosuje się też gotowe produkty na bazie cukru lub stewii i pektyny – czyli środka żelującego występującego naturalnie w owocach. Jak zrobić dżem truskawkowy z żelfixem? Na opakowani znajdziemy informacje dotyczące stosunku owoców do produktu słodzącego. I tak proporcja 2:1 oznacza, że na 2 kg owoców potrzebujemy 1 kg gotowego produktu żelującego (na 1 kg owoców odpowiednio 0,5 kg zagęszczacza).
Samą pektynę można kupić w sklepie lub Internecie. Jest to naturalny środek żelujący, występujący w owocach. Możemy zrobić dżem truskawkowy z pektyną. Należy jednak mieć na uwadze, że cukier konserwuje, a przetwory z samą pektyną mogą szybciej fermentować i pleśnieć. Zdecydowanie wymagają pasteryzacji.
Dżem z truskawek to klasyk wśród dżemów. Jest to jeden z najchętniej wybieranych w sklepach. I prawdopodobnie jeden z pierwszych, o których pomyślimy, wspominając domowe przetwory naszych mam i babć. Niektórym jednak ten prosty smak może się nudzić. Nie jest to jednak powód, żeby skreślać go z listy ulubionych. Są to bardzo wdzięczne przetwory, które pozwalają na liczne eksperymenty.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Do -20% na wybrane, designerskie marki mebli, lamp i dywanów! Rabat obowiązuje na 9design.pl oraz w salonie stacjonarnym (Warszawa, ul. Lucerny 25). Promocja nie łączy się z innymi rabatami i nie obejmuje produktów przecenionych. Szczegóły u Partnera.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat rosnący wraz z ilością produktów w Twoim koszyku! -20% za zakup min. 2 produktów. -25% za zakup min. 3 produktów. -30% za zakup min. 4 produktów. Rabat obowiązuje na wybrane produkty. Promocja dostępna w sklepie internetowym. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.