Konfitura morelowo-pomidorowa z chili

Słodko-pikantny dodatek do serów, tostów, przekąsek - wypróbujcie konfiturę morelowo-pomidorową z chili.

Dodany przez:

Przetwory

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 50 dag moreli
  • 50 dag żółtych pomidorów
  • pomarańczowa ostra papryczka
  • sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 dag pektyn w proszku

Przygotowanie

  1. Morele pestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory obieramy (tylko jeśli komuś przeszkadzają skórki), kroimy na mniejsze kawałki i odcedzamy sok, który wypłynął.
  2. Papryczkę rozkrajamy, usuwamy pestki (chyba, że ktoś lubi bardzo ostro) i miksujemy z sokiem z cytryny i garścią pokrojonych moreli.
  3. Wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy cukier i gotujemy, aż owoce się rozpadną, a masa zredukuje swoją objętość o 1/3.
  4. Wtedy wsypujemy pektyny i gotujemy jeszcze 5 min od zawrzenia. Przekładamy do starannie wyparzonych i osuszonych słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Autor: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
przetwory sos pomidory Konfitury chili morele
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze