Kompot z gruszek i śliwek

Ocena:

4.49 (188)

  • 40 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Ten kompot przypomina nieco świąteczny z suszu, ale jest zrobiony ze świeżych owoców, a przez to bardzo orzeźwiający.

Składniki:

  • gruszki  2 kg

  • śliwki  500 g

  • goździki  5 szt.

  • cukier  400 g

  • woda  1.3 l

Kompot z gruszek i śliwek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na pół. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Połówki śliwek wkładamy w połówki gruszek.

  • Krok 2:

    Śliwki nakłuwamy wykałaczką, aby nie popękały podczas gotowania. Doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem i goździkami, wkładamy do niej owoce i gotujemy razem 5 min na małym ogniu pod przykryciem.

  • Krok 3:

    Przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w temp. 85°C.

Porady

Owoce z kompotu zalane galaretką możemy położyć na powierzchni sernika, na kruchym cieście lub upiec zalane ciastem jogurtowym. Ten przepis na kompot z gruszek i śliwek to połączenie dwóch przepisów, które gorąca polecamy: przepis na kompot z gruszek i przepis na kompot ze śliwek. Będzie pyszny nie tylko od razu do podania,ale przede wszystkim jako kompot na zimę do domowej spiżarni. Przydadzą się do tego odpowiednie akcesoria. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne