Anna Galuhn

Kompot z czerwonej porzeczki

Ocena:

4.33 (219)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kompot z czerwonej porzeczki to pyszny napój o lekko kwaskowym smaku, który doskonale gasi pragnienie. Jest także bogatym źródłem witaminy C, błonnika i antyoksydantów. Przygotowany domowym sposobem zawiera o wiele mniej cukru niż większość popularnych napojów ze sklepu. A dzięki pomysłom na modyfikacje, możemy przygotować porzeczkowy kompot z nutą mięty, wanilii lub cynamonu.

Składniki:

  • czerwona porzeczka  1 kg

  • woda  3 l

  • cukier  100 g

Kompot z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Porzeczki: wrzucamy do miski, zalewamy zimną wodą i dokładnie myjemy. Następnie przekładamy na sitko i oddzielamy od gałązek.

  • Krok 2:

    Gotowanie kompotu: do dużego garnka przekładamy owoce i zalewamy je wodą. Dodajemy cukier i przez 10 min od momentu wrzenia.

  • Krok 3:

    Studzenie: gotowy kompot z czerwonej porzeczki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przelewamy do dzbanka, karafki lub bezpośrednio do szklanek.

Porady

  • Kompot z porzeczek możemy dodatkowo przecedzić przez sitko, żeby oddzielić owoce.
  • Biały cukier warto zastąpić ksylitolem, czyli cukrem z brzozy, który jest mniej kaloryczny i nie przyczynia się do powstawania próchnicy.
  • Kompot można także osłodzić miodem – ale dopiero po przestudzeniu, ponieważ w temperaturze powyżej 45°C traci on swoje właściwości zdrowotne.
  • Jeśli wyszedł zbyt esencjonalny lub za słodki, możemy rozcieńczyć go wodą.
  • Większą ilość warto zawekować w słoikach, żeby przedłużyć termin przydatności do spożycia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kompot z czerwonej porzeczki – warianty przepisu

Poniżej kilka propozycji na pyszny porzeczkowy kompot z dodatkami:

  • kompot z czerwonej porzeczki z imbirem i cytryną – do garnka z porzeczkami dodajemy starty imbir i wyciśnięty sok z 1 cytryny,
  • kompot z porzeczek z miętą – kilka listów dodajemy podczas gotowania lub po wystygnięciu,
  • kompot z czerwonej porzeczki z cynamonem – do gotowania wrzucamy laskę cynamonu i pozostawiamy do ostygnięcia,
  • kompot porzeczkowy z wanilią – podczas gotowania dorzucamy laskę wanilii.

Czy można gotować porzeczki z szypułkami?

Tak, szypułki po gotowaniu są miękkie, ale niektórym przeszkadzają, więc bezpieczniej jest je usunąć. Zmieniają także smak kompotu, dodając odrobinę goryczki. Niektórym to pasuje, innym przeszkadza – warto więc spróbować i samodzielnie podjąć decyzję. Należy pamiętać o tym, żeby przed wrzuceniem owoców do garnka dokładnie je umyć – oczyszczając z ziemi, kurzu i ewentualnych chemikaliów.

Jeśli jednak zdecydujemy się na obieranie porzeczek na kompot, jest na to szybki sposób. Wystarczy chwycić gałązkę owocami do dołu i usunąć je jednym przesunięciem widelca. Osoby, które zbierają owoce, mogę wykorzystać ten patent już na tym etapie pracy. Z pomocą widelca porzeczki prosto z krzaka wpadają do miski już bez ogonków.

Jak zrobić kompot z czerwonej porzeczki na zimę?

Żeby kompot z owoców sezonowych przetrwał kilka miesięcy, należy zawekować słoiki. Jak to zrobić?

Metoda tradycyjna – ustawiamy zakręcone słoiki w garnku i zalewamy je wodą tak, aby w całości znalazły się pod jej powierzchnią. Gotujemy wodę przez ok. 15–20 min. Następnie ostrożnie wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Pasteryzacja w piekarniku – zakręcone słoiki z kompotem wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy na 120°C i pozostawiamy na 30–40 min. Po tym czasie wyjmujemy i również ustawiamy do góry dnem.

Pasteryzowany kompot z porzeczek należy spożyć w ciągu jednego roku. Temat wekowania przetworów na zimę szczegółowo omawiamy w naszym poradniku o pasteryzacji.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne