Sałatka warzywna na zimę

Ocena:

4.56 (161)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka warzywna na zimę na bazie dorodnych pomidorów, czerwonej papryki, ogórka zielonego, marchwi i kalafiora to fantastyczny dodatek do rozmaitych dań mięsnych, ale i nie tylko. Smaku nadaje jej zalewa wypełniona mieszanką aromatycznych przypraw. Przygotowanie słoików jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu – poradzą z nim sobie nawet początkujący miłośnicy domowych przetworów. Podajemy przepis na sałatkę warzywną łagodną na zimę.

Składniki:

  • kalafior  1 kg

  • ogórek  0.5 kg

  • papryka  0.5 kg

  • pomidor  0.5 kg

  • marchewka  0.5 kg

  • woda  1 l

  • cukier  25 g

  • sól  20 g

  • pieprz  10 szt.

  • ziele angielskie  10 szt.

  • czosnek  8 ząbków

  • koperek  4 łyżki stołowe

  • kwasek cytrynowy  2 g

Sałatka warzywna na zimę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: kalafiora płuczemy pod bieżącą wodą i dzielimy na różyczki. Ogórki oraz pomidory myjemy i kroimy. Marchew obieramy, po czym kroimy ją w plastry. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Warzywo kroimy w podłużne paski. Ząbki czosnku obieramy.

  • Krok 2:

    Sałatka warzywna na zimę: blanszujemy kolejno kalafiora, paprykę, marchew oraz cebulę. Warzywa osączamy z wody. W rondelku łączymy ze sobą wodę, sól, cukier oraz kwasek cytrynowy. Gorącą zalewą wypełniamy uprzednio wyczyszczone słoiki do około 1/3 ich wysokości. Układamy w nich warstwami warzywa. Do każdego z nich dodajemy ząbek czosnku, 2–3 ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego i odrobinę kopru. Szczelnie je zamykamy i pasteryzujemy. 

Porady

  • Zastanawiacie się w jakich słoikach trzymać sałatkę warzywną na zimę? Mogą to być zarówno zaopatrzone w gumową uszczelkę i klamrę wecki, jak i klasyczne słoje typu twist-off (z metalową zakrętką).
  • Przed przełożeniem sałatki warzywnej na zimę do słoików upewnijcie się, że są one dokładnie wyczyszczone. Możecie także wyparzyć je w piekarniku lub za pomocą wrzątku. Dzięki temu gotowe przetwory zachowają świeżość na długie miesiące. 
  • Fanom pikantnych smaków, polecamy dodanie do sałatki warzywnej na zimę z kalafiorem odrobiny posiekanej na drobno papryczki chili. Równie dobrze sprawdzi się suszona papryka gochugaru.
  • Jak sprawdzić, że pasteryzowane słoiki z warzywną sałatką są szczelne? Wystarczy przyjrzeć się ich wieczkom – jeśli są one wklęsłe, to przetwory są prawidłowo zawekowane. W przeciwnym razie, należy je przełożyć do nowych słoików i ponownie zapasteryzować. 
  • Gotowe przetwory polecamy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu – najlepiej sprawdzi się do tego piwnica, garaż lub nieogrzewany przedsionek czy spiżarnia. Można je również trzymać w szafkach kuchennych. Powinny być one jednak oddalone od źródeł ciepła, takich jak płyta grzewcza czy piekarnik.
  • Domową sałatkę warzywną ze słoika można podawać jako dodatek do soczystej pieczeni, kotletów schabowych czy mielonych lub smażonej ryby. Świetnie wzbogaci także smak roślinnych klopsików, wytrawnych placków czy prostego ryżu z tofu.
  • Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na smaczne i proste przetwory.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak pasteryzować sałatkę warzywną na zimę?

By gotowa sałatka warzywna na zimę zachowała świeżość przez długie miesiące, należy odpowiednio ją zakonserwować. Jak to zrobić? Najczęściej pasteryzuje się ją na mokro. W tym celu słoiki układa się w garnku wyłożonym materiałową ścierką i zalewa gorącą wodą do około 2/3 ich wysokości. Następnie gotuje się je przez około 20 minut. Gotowe!

Warzywne przetwory można również pasteryzować na sucho. Metoda ta szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku większej ilości słoików. Wystarczy ułożyć je na blasze do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 120–130°C. Po około 25–30 minutach należy je wyjąć i ustawić do góry dnem do wystudzenia. 

Ostatnimi czasy popularność zyskuje także nowa metoda pasteryzacji w zmywarce. Jest ona bardzo prosta. Słoiki z sałatką warzywną układa się w urządzeniu do góry dnem, a następnie nastawia się je na program o temperaturze 60 lub 70°C. Po jego zakończeniu przetwory należy odłożyć do wystudzenia (również wieczkiem do dołu). Warto zaznaczyć, że do zmywarki nie można dodawać wtedy żadnych detergentów. 

Kolorowa sałatka warzywna na zimę – inne wersje przygotowania

Nie macie w domu świeżego kalafiora, ale za to posiadacie nadmiar cukinii lub innych warzyw? Żaden problem! Przepis na sałakę warzywną na zimę można modyfikować na wiele sposobów. Do przygotowania słoików można wykorzystać również białą kapustę, zieloną lub żółtą paprykę, cebulę czerwoną, pora lub korzeń pietruszki. Jeśli lubicie bardziej wyszukane połączenia smakowe, możecie także pokusić się o dorzucenie pokrojonego w kostkę jabłka lub gruszki. 

Polecamy spróbować też prostej sałatki warzywnej na zimę z zielonymi pomidorami. Można doprawić ją klasyczną mieszanką ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, liści laurowych oraz gorczycy lub aromatyczną przyprawą curry. W podobny sposób przygotowuje się również przetwory z ogórków gruntowych czy cukinii. 

W słoikach można również zakonserwować sałatkę warzywną na zimę z czerwonej kapusty. Do jej przygotowania potrzeba: 1,5 kg kapusty, 500 g marchewki oraz 500 g cebuli. Wszystkie składniki zalewa się mieszanką wody, octu 10% oraz cukru. Całość doprawia się zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Niektórzy do sałatki dodają również ugotowane i starte na drobno buraki.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne