Kolorowy keks

Keks - przepisy na Wielkanoc Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 45 minut Porcja: 410 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Kolorowy keks

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
410 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • kostka margaryny
  • po 5 dag bakalii: orzechów, migdałów, rodzynek, fig, daktyli i moreli suszonych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie

  1. Keks - przepisy na Wielkanoc
  2. Bakalie zalać wrzątkiem, pozostawić na 25 minut, a gdy napęcznieją, osączyć. Morele, figi, daktyle pokroić na kawałki. Orzechy i migdały obrać ze skórki i posiekać.
  3. Bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę, wraz z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Bakalie wymieszać z mąką i połączyć z ciastem.
  4. Ciasto włożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką. Piec 45 min w 180°C. Ciepłe wyjąć, ozdobić skórką pomarańczową.
  5. Taki keks zasmakuje każdemu. Smacznego! :)
Keks deser ciasto bakalie skórka z pomarańczy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze