Kolorowe jajka na twardo

Proste danie , ale jakże wiosenne i kolorowe !

Dodany przez: lexi27

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6-10 jajek
  • majonez,
  • sałata, rzodkiewka, szczypiorek
  • sól
  • barwniki spożywcze

Przygotowanie

  1. Jajka ugotowac na twardo w osolonej wodzie (10-15 minut). Ugotowane wstawic do zimnej wody i schłodzic. Skorupki jajek delikatnie porozbijac, ale nie obierac ich.
  2. W szklankach przygotowac barwniki i zanurzyc w nich całe jajka. Pozostawic na 3-4 godziny , a nastepnie wyjąc ze szklanek i obrac ze skorupek. Na jakajach powstanie mozaika, a jajka będą kolorowe.
  3. Ustawic na półmistku ścinajac szerszą częsc nożem i udekorowac według uznania majonezem i zieleniną.
  4. Barwniki spożywcze można zastąpic: zielony- wywar ze spinaku, żółty-kurkuma, czerwony-koncentrat barszczu,
sniadanie wielkanoc przekąska jaj na twardo wielkanocne sniadanie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze