Pyszna, sycąca i apetycznie wyglądająca zapiekanka dla całej rodziny
Składniki:
150g ryżu
150g kiełbasy np. podwawelskiej
pół puszki groszku konserwowego
pół strąka dużej czerwonej papryki
średni ogórek kiszony
średnia cebula
150g żółtego sera
120g pieczarek
jajo
mielona papryka, pieprz i sól do smaku
tłuszcz do formy
natka pietruszki do posypania
Kolorowa zapiekanka ryżowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ryż ugotować na sypko, odcedzić, ostudzić. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, przyprawić i razem podsmażyć. Ostudzić i wymieszać z ryżem. Paprykę i ogórek pokroić w drobną kostkę i połączyć z resztą składników. Dodać groszek i 2/3 sera startego na tatce o drobnych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do żaroodpornej formy wysmarwanej tłuszczem. Polać rozmąconym jajkiem i posypać resztą sera. Zapiekać 30 min. w 160*C z termoobiegiem.