Kołaczyki śląskie

Ocena:

4.48 (190)

  • 2 godz. 0 min.
Zapraszam Redakcję na tradycyjny wypiek w moim regionie, na Śląskie okrągłe kołacze.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 75 g świeżych drożdży
  • 4 g cukru waniliowego
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • maślanka do posmarowania kołaczyków
  • Masa serowa:
  • 1,25 kg chudego twarogu
  • 12 dag cukru
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki kaszy manny
  • Posypka:
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego

Kołaczyki śląskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przesianą mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, jaja ubić z cukrem. Drożdże wymieszać z połową szklanki ciepłego mleka. DO dołka zrobionego w mące wlewać kolejno: ubite jaja, masło, drożdże i resztę mleka. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce. Do 3-krotnie zmielonego sera dodać masło utarte z cukrem i cukrem waniliowym, żółtka, jaja, sok z cytryny i kaszę mannę. Wymieszać masę. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Urywać po kawałku i formować w dłoniach placuszki o średnicy 10 cm i grubości 5-7 mm. Przygotować kruszonkę. Miękkie masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puch, porcjami dosypywać mąkę. Uformować kulę i odłożyć. Na środku każdego krążka ciasta drożdżowego położyć trochę masy serowej i chwytając brzegi placuszków zlepić je pośrodku. Posmarować każdy kołaczyk maślanką. Z ciasta na kruszonkę odrywać po kawałku i palcami formować piramidki. Na każdym kołaczyku ułożyć 9 piramidek. Ułożyć kołaczyki luźno na dużej, natłuszczonej blasze i piec partiami ok. 15 min. w temp. 220 stopni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne