"Kokosowo - cytrynowa, zupa rozgrzewająca"

Ocena:

4.48 (204)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
Doskonale rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne popołudnia. ;)

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 100 g topionego serka
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 4 łyżki sosu ostrego, z czosnkiem
  • 4 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • 2 świeże papryczki chilli
  • 2 ziarenka kardamonu Kamis
  • 200 g makaronu ryżowego, wstążki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli morskiej
  • świeżo zmielony pieprz
  • skórka z dwóch cytryn.
  • 2 listki laurowe
  • sok z jednej cytryny

"kokosowo - cytrynowa, zupa rozgrzewająca" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pierś z kurczaka myjemy, ściągamy błonki i wycinamy tłuste kawałki
  • (dokarmiamy kota), kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do miseczki. Do
  • mięsa dodajemy sos chilli z czosnkiem, posiekane drobno ząbki czosnku,
  • sok z cytryny oraz skórkę z dwóch cytryn. Marynujemy przez dwie - trzy
  • godziny.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy. Kiedy mięso
  • się zetnie, zestawiamy je z ognia.
  • W garnku grzejemy bulion, dodajemy listki laurowe, ziarenka kardamonu,
  • posiekane drobno papryczki. Kiedy bulion się zagotuje, dodajemy
  • mleczko kokosowe oraz serek topiony. Dokładnie mieszamy, dodajemy
  • mięso i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną pietruszkę.
  • Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu - jest to
  • niezwykle szybkie i proste. ;)
  • Zupę koniecznie podajemy na gorąco.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne