Knoppers

jajka,cukier,pszenna mąka, proszek do pieczenia,jaja,cukier,Mąka pszenna, maka ziemniaczana, kakao

Dodany przez: Beatka88

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto orzechowe: 5jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 10 dagpszenna mąki,
  • 1 łyżka Bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Ciasto kakaowe:, 6 jaja
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklankiMąka pszenna,
  • 1/2 szklanki maka ziemniaczana,
  • 2 łyzkikakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. 1.Masa I:
  2. -1 szklanka mleka
  3. -1/2 szklanki cukru
  4. -1 kostka Kasi
  5. -2 szklanki mleka w proszku
  6. -1 łyżka kakao
  7. -1/2 szklanki krojonych orzechów
  8. 2.Masa II:
  9. -1,5 kostki Kasi
  10. -4 łyżki Nutelli (duże)
  11. -2 łyżki spirytusu
  12. 3.Masa III:
  13. -2 szklanki mleka
  14. -2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe
  15. -2 łyżki mąki pszennej
  16. -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  17. -5 żółtek
  18. -1 kostka Kasi
  19. -1 jogurt owocowy (np. winogronowy jogobella)
  20. 4.Ponadto: 2 wafle
  21. 5.Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułką i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy i upiec.
  22. 6.Ciasto kakaowe: Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy, upiec.
  23. 7.Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną.
  24. 8.Masa I: Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać.
  25. 9.Masa II: Kasię utrzeć , dodawać Nutellę i spirytus.
  26. 10.Masa III: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając.
  27. 11.Przełożenie: Wafel - masa I - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa III - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa I - wafel, wierzch polać polewą.
deser orzechy wafle
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze