Knedle z truskawkami

Ocena:

4.42 (170)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Knedle z truskawkami z młodych ziemniaków to pomysł na letni pożywny obiad na słodko. W sezonie warto postawić na świeże truskawki, ale odpowiednie będą również z mrożone. My podajemy je polane śmietaną i sosem truskawkowym, ale równie dobrze będą smakowały z jogurtem naturalnym i cukrem lub w klasycznej wersji z masłem i bułką tartą. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na knedle z truskawkami. 

Składniki:

  • ziemniaki  1.5 kg

  • mąka pszenna  250 g

  • jajka  2 szt.

  • sól  8 g

  • truskawki  500 g

  • śmietana 18%  100 g

Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki: najlepiej młode, ale stare też będą odpowiednie. Obieramy je i myjemy. Przekładamy do garnka z wodą, solimy - gotujemy do miękkości, ok. 10-15 minut. Ziemniaki odlewamy i odparowujemy.

  • Krok 2:

    Masa ziemniaczana na knedle: ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę (wtedy mogą być też zimne). Dodajemy jajka, 3 g soli i ok. 200 g mąki, dalej wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, możemy dosypać nieco więcej mąki, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić. Sposobem na klejące ciasto może być obtaczanie w mące poporcjowanego ciasta. 

  • Krok 3:

    Truskawki: owoce myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy je, a następnie usuwamy szypułki.

  • Krok 4:

    Knedle z truskawkami:  stolnicę obsypujemy mąką, kładziemy na niej wyrobioną masę ziemniaczaną. Przed rozpoczęciem formowania, warto obsypać dłonie mąką. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta, mniej więcej takie jak orzech włoski. Gotową porcję rozpłaszczamy i oprószamy niewielką ilością mąki. Ciasto spłaszczamy dłonią. Na środku kładziemy truskawkę i obtaczamy ją masą ziemniaczaną. W ten sam sposób robimy pozostałe knedle.

  • Krok 5:

    Gotowanie: do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i dodajemy 5 g soli. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy pierwszą porcję knedli z truskawkami. Po wypłynięciu na powierzchnię, gotujemy je przez 4 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Robimy je partiami.

  • Krok 6:

    Podanie: knedle z truskawkami polewamy śmietaną i ewentualnie sosem truskawkowym.

Porady

  • Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 25 sztuk knedli z truskawkami.
  • Nasz przepis na knedle jest uniwersalny i zamiast truskawek możemy wykorzystać inne owoce. Dużą popularnością cieszą się knedle ze śliwkami, brzoskwiniami, jagody, jeżynami, malinami, a nawet porzeczkami.  
  • Do ciasta na knedle możemy dodać ok. 10 g mąki ziemniaczanej – dzięki temu nasze ciasto będzie bardziej sprężyste. 
  • Domowe knedle z truskawkami możemy przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców, które wcześniej rozmrażamy i dobrze odsączamy. Jeśli owoce nie są zbyt słodkie, to możemy je dodatkowo obtoczyć w cukrze pudrze. 
  • Sposobów podania jest kilka, możemy polać je bułką tartą z masłem (lub obtoczyć w niej ziemniaczane kulki), śmietanę (najlepiej 18% - gęstą), cukier biały lub cukier puder. Szczególnie polecamy też domowy sos truskawkowy, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Dzięki niemu danie będzie intensywnie owocowe.
  • Alternatywą są knedle z truskawkami i serem. Ciasto na nie przygotowuje się ze zmielonego twarogu, jajek, masła, soli, mąk – pszennej i krupczatki. Tego typu ciasto ma pyszny serowy posmak.
  • Młode ziemniaki, zwłaszcza te wczesne mogą nieco wodniste – w takim przypadku możemy dodać do masy odrobinę mąki ziemniaczanej.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto na knedle z truskawkami

Ciasto na knedle jest bardzo proste w przygotowaniu – przepis na nie jest niemal taki sam co przepis na kopytka. Mimo to istnieją różne szkoły przyrządzania ciasta na knedle. Niekiedy dodaje się do nich mąkę ziemniaczaną, a innym razem nie. Uzależnione jest to przede wszystkim od typu ziemniaków. Jeśli do przygotowania knedli wykorzystujemy młode ziemniaki, które zazwyczaj mają więcej wody niż stare ziemniaki, to niekiedy warto dodać mąki ziemniaczanej. Wiąże ona ciasto, a co za tym idzie,  zapobiega jego rozpadnięciu się.

Ziemniaki do knedli powinny mieć gładką konsystencję – możemy ją uzyskać za pomocą ubicia ich na purée, wykorzystać praskę do ziemniaków (muszą być ciepłe, inaczej masa nie będzie jednolita) lub przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa (i tu mogą być całkowicie zimne).  

Zupełnie inna opcja, to knedle z truskawkami bez ziemniaków. Chociaż są głównym składnikiem przepisu na tradycyjne knedle, to można jednak przygotować je bez nich. W takim przypadku należy użyć mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną (proporcje 2:1), jajka, sól. Możemy dodać również tłusty, zmielony twaróg, który nada całości lekkiego, serowego posmaku.

Knedle a pyzy – czym się różnią?

Zarówno knedle, jak i pyzy to dania, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa i które przygotowały nam nasze babcie. Czasami nazwy knedle i pyzy bywają używane zamiennie, ale to błąd. Tymczasem, mimo że kształtem są one bardzo do siebie podobne, to jednak są to dwie różne potrawy. Pyzy są daniem przygotowanym na bazie surowych, przetartych ziemniaków i mąki pszennej. Zwykle są one nadziewane farszem wytrawnym – mięsnym, grzybowym. Niekiedy podawane są również bez farszu, okraszone skwarkami lub roztopionym masłem. Z kolei knedle są potrawą mączną, przygotowaną z ugotowanych ziemniaków w formie gładkiego purée. Przygotowuje się je zarówno w formie wytrawnej (np. z mięsem), jak i słodkiej (z owocami).

Z czym podawać knedle z truskawkami?

Knedle z truskawkami można serwować na wiele różnych sposobów – bez żadnej okrasy mogą być nieco za suche, dlatego, żeby były smaczniejsze, warto dodać coś na wierzch:

  • bułka tarta: na patelni wystarczy rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i ewentualnie doprawić ją cukrem, białym, trzcinowym lub waniliowym, sprawdzi się też cynamon,
  • śmietana: najlepiej 18% lub ubita na sztywno kremówką (30% lub 36%),
  • sos owocowy: truskawkowy, malinowy, jagodowy lub inny (według uznania),
  • jogurt naturalny,
  • prażone migdały,
  • nasiona chia,
  • ulubione orzechy. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne