Knedle z mięsem i sosem grzybowym

Wyśmienite knedle z miesem i sosem

Dodany przez: luna19

Knedle z mięsem i sosem grzybowym

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • na ciasto
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki
  • sól
  • jajko
  • nadzienie
  • 300 g mięsa mielonego
  • pół cebuli
  • pół łyżeczki suszonej pokruszonej papryki
  • szczypta bazylii
  • szczypta ziół prowansalskich
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sos grzybowy
  • 300 g grzybów leśnych mrożonych
  • pół szkl mleka
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranku
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka maki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Z ziemniaków maki i jajka zagnieść miękkie ciasto kopytkowe.
  2. Mięso rozdrobnić i przyrumienić na patelni na łyżce oleju, dodać posiekaną cebulę i przyprawy. Lekko wysmażyć.
  3. Wystudzone mięso wymieszać z jajkiem i tartą bułką.
  4. Z ciasta zrobić wałek. podzielić na części wielkości brzoskwinki. Każdy kawałek rozpłaszczyć i nakladać nadzienie. Formować owalne knedle.
  5. Ugotować we wrzątku.
  6. Przygotować sos;
  7. Rozmrożone grzyby ugotować. Odcedzić. Zalać mlekiem, dodać przyprawy i zagotować. Smietanę wymieszać z mąką i dodać do grzybów. Wymieszać i jeszcze chwilę pogotować.
  8. Knedle podawać polane sosem.
mięso obiad pierogi mąka ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze