Knedle z jabłkami

Pyszne knedle z jabłkami.

Dodany przez: czarnulka862

Knedle z jabłkami

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 60 dag jabłek
  • 1 kg ziemniaków
  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól

Przygotowanie

  1. Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki, a te na połówki.Z cząstek usuń gniazda nasienne.Ziemniaki obierz, ugotuj.Odcedź i zmiel.Przestudź.Dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli.Zagnieć ciasto.Odrywaj po małej porcji ciasta, lekko ją rozpłaszczaj.Na każdej ułóż cząstkę jabłka, oprósz ją cynamonem.Owiń ciastem i zlep, formując kulkę.Knedle porcjami wrzucaj na posolony wrzątek.Gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.Bułkę tartą zrumień na maśle i polej knedle.
obiad Knedle danie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze