Kluski z ziemiaków gotowanych i surowych

Ocena:

4.31 (165)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
do tego surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1.5 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej

Kluski z ziemiaków gotowanych i surowych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, połowę ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Drugą część ziemniaków zmielić w blenderze (lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach). Do miski wrzucić ziemniaki gotowane i surowe, dodać jajko, obie mąki i wymieszać, będzie dość lepiące ciasto.Stolnicę wysypać mąką, nabrać część ciasta obtoczyć w mące formując gruby wałek, i pociać na części. Podobnie zrobić z resztą ciasta. Następnie kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować aż wypłyną na wierzch. Polać masłem i podawać np z surówka z kapusty pekińskiej.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne