Kluski z ziemiaków gotowanych i surowych

do tego surówka z kapusty pekińskiej

Dodany przez: Ewelina_b

Kluski z ziemiaków gotowanych i surowych

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1.5 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, połowę ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Drugą część ziemniaków zmielić w blenderze (lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach). Do miski wrzucić ziemniaki gotowane i surowe, dodać jajko, obie mąki i wymieszać, będzie dość lepiące ciasto.Stolnicę wysypać mąką, nabrać część ciasta obtoczyć w mące formując gruby wałek, i pociać na części. Podobnie zrobić z resztą ciasta. Następnie kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować aż wypłyną na wierzch. Polać masłem i podawać np z surówka z kapusty pekińskiej.
obiad jajko mąka ziemniaki surowe ziemniaki gotwane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze