Kluski slaskie-tarte

Pyszne kluski, ktore najlepiej smakuja z miesem i sosem.

Dodany przez: Luna´

Dania główne

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • • Na ok. 20 malych klusek:
  • • 7 srednich ziemniakow (do ugotowania)
  • • 3 ziemniaki (do starcia na tarce-tak jak na placki ziemn.)
  • • sol
  • • 3 lyzki maki ziemn.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki (6 sztuk) ugotowac na miekko, odlac i zaraz gorace potluc tluczkiem, odstawic. Ziemniaki (3 sztuki) zetrzec na tarce, wylozyc na sitko do odkapania. Po kilku minutach starte ziemniaki dodac do ugotowanych, wsypac make ziemn. i 1 lyzeczke soli. Zagniesc ciasto, formowac male kuleczki i wrzucac do wrzacej, osolonej wody. Gotowac na malym ogniu ok.7 min. Kiedys moja mama, przeciskala starte ziemniaki przez recznik bawelniany lub gaze, ale ja sprobowalam inaczej i wszystko wyszlo tak jak mialo.
obiad sól ziemniaki mąka ziemn.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze