Kluski śląskie buraczkowe

Pomysł podsunęła mi Bunia...myślę, że takie kolorowe kluski zje nawet największy niejadek :-)

Dodany przez: Pyza

Kluski śląskie buraczkowe

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ok. 30 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 1 nieduży ugotowany lub upieczony burak ćwikłowy
  • mąka ziemniaczana
  • do gotowania: ok.1,5 l wody + czubata łyżka soli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki (bez skórki) zmielić w maszynce albo przycisnąć przez praskę. Buraczka obrać ze skórki, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej. Połączyć dokładnie warzywa i ugnieść w miseczce. Nożem podzielić masę, na krzyż, na 4 równe części i jedną wyjąć łyżką, odłożyć na bok. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną - tyle, żeby zakryła cały ubytek, równo z powierzchnią + 1 czubatą łyżkę. Dodać z powrotem odłożoną część masy warzywnej i wyrobić gładkie ciasto. Rękami zwilżonymi zimną wodą albo oprószonymi mąką ziemniaczaną formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko na dłoni i kciukiem robić zagłębienie na środku. Kluski wrzucać na mocno osolony wrzątek, zamieszać delikatnie łyżką, gotować ok.1-2 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Mnie spasowały się doskonale z klopsikami w sosie chrzanowym, ale można je podać z jakimś innym mięsem i sosem. Dodałam dość dużo soli do gotowania ponieważ te kluski mają słodkawy smak od buraka i trzeba go zrównoważyć.
obiad kolacja pierogi ziemniaki mąka ziemniaczana kulki KLUSKI ŚLĄSKIE burak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze