Kluski śląskie

Jedne z moich ulubionych klusiów. Idealnie pasują do sosów mięsnych.

Dodany przez: Niunia_yea

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 50 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy.
  2. Następnie przeciskamy przez praskę, wbijamy jajko, mąkę, solimy i pieprzymy. Mieszamy dokładnie.
  3. Z uzyskanej masy formujemy niewielkie kuleczki i robimy dziurkę.
  4. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia.
  5. SMACZNEGO!:))
obiad kolacja wegetariańska dla dzieci jajko mąka KLUSKI ŚLĄSKIE
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze