Kluski na parze

Na taki właśnie obiad zjeżdża się moja najbliższa rodzinka:)

Dodany przez: Katarzyna Włodarska

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
450 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na kluski:
  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 litra mleka
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • Składniki na polewę:
  • 1/2 margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 litra śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. zaczyn:
  2. do 1/2 litra podgrzanego mleka, rozkruszyć 10 dag drożdży
  3. dodać 3 duże łyżki cukru, zaczekać aż wyrośnie.
  4. Ciasto:
  5. Do 1 kg mąki wbić 6 jajek,
  6. 1/2 roztopionej zimnej margaryny,
  7. Do tego dodać zaczyn, wyrabiać przez 20 min, czekać do wyrośnięcia ciasta.
  8. Z wyrobionego ciasta robić paczki, wkładając do każdego łyżeczkę marmolady.
  9. Polewa:
  10. 1/2 margaryny roztopić z 5 łyżkami cukru tak aby powstał karmel,
  11. dodać do tego 1/2 litra śmietany,1 plaska łyżkę maki i 2 łyżki kakao mieszać do zagotowania.
  12. Przygotować garnek do gotowania na parze, zagotować wodę.
  13. Kłaść po 4 kluski i gotować na parze przez 15 minut, kluski polać polewa i jeść:)
obiad dla dzieci kluski na parze
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze